Belföld

Sutyiban rúgtak volna ki 41 dolgozót Dunaújvárosban

P. Horváth Ágnes

2012. 01. 26. 10:39

191 emberből 41-et bocsátott volna el a dunaújvárosi önkormányzat, anélkül, hogy az érintettekkel egyeztetett volna. A tervek kitudódtak.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium január 7-i rendeletére hivatkozva csökkentette volna a dolgozók számát az önkormányzat. Erről előterjesztés is készült anélkül, hogy egyeztettek volna az érintettekkel, ám kiszivárgott a leépítés terve. Ez felháborította a városvezetőket, de aztán egyeztetés kezdődött. Közben aláírásgyűjtést indítottak az elbocsátások miatt a házi gondozottak és hozzátartozóik. Mintegy 90 aláírással az ívet szerdán átadták a jegyzőnek.

A szakszervezet és az intézményvezetés a múlt héten benyújtott az önkormányzatnak egy olyan anyagot, amely 25 milliós megtakarítást eredményez az Egyesített Szociális Intézményben elbocsátások nélkül is. Nem sikerült azonban a leépítést teljesen lefaragni. Az önkormányzat még mindig menesztené a törvény szerinti létszámtöbbletet, ez már kevesebb a tervezett 41 embernél, de nem tudni pontosan mennyi.

A minimum létszámmal nem lehet megoldani az ellátást az intézményben, nem tudnának a dolgozók szabadnapot és szabadságot kivenni, és meg kellene szüntetni a folyamatos műszakot. Ezt tervezi is az önkormányzat, ám a gondozottak 80 százaléka komoly ápolásra szorul, és szükség van az éjszakai műszakra- mondta a Fehérvár24-nek Futóné Molnár Tímea, a Szociális Területeken Dolgozó Szakszervezetek dunaújvárosi alapszervezeti titkára, a Dunaújvárosi Érdekvédelmi Tömörülés tagja.

Csütörtökön délelőtt zajlik újabb egyeztetés, amelyre a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács, valamint az intézményvezetés is újabb javaslattal készült.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Andratx, 2018. június 11.
Villámok cikáznak az égbolton a Baleár-szigeteken fekvő Andratx felett 2018. június 11-én. (MTI/EPA/Cati Cladera)

Időjárás: egyre nagyobb veszélybe kerülünk

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.