Belföld

Pozitív változásban bízik Mesebolt Bábszínház vezetője

Javíthat a szombathelyi Mesebolt Bábszínház helyzetén, hogy január elsejétől Szombathely önkormányzata a fenntartója.

Reményeik szerint a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központból új helyre költözhetnek, a következő évadot már a Kisfaludy Sándor utcában lévő hajdani ifjúsági házban kezdhetik, amely viszonylag kis átalakításokkal alkalmassá tehető a bábszínház céljaira, ráadásul tágasabb a nézőtere is – mondta el Kovács Géza, az intézmény igazgatója.

A bábszínház tavaly 52,2 millió forintos állami támogatásból, 17 millió forintos fenntartói támogatásból – melynek a felét a megye, felét a város adta -, valamint 24 millió forintos saját bevételből működött. Tavaly 288 előadásukat összesen 35 ezer néző látta, ebből 24 ezer volt szombathelyi – sorolta az igazgató.
A korábbi fenntartó, vagyis a megye által adott 8,5 millió forintos támogatásra pályázhat a város a központi költségvetésben rendelkezésre álló 1,77 milliárd forintos tartalék keretből, amely egyebek között arra is szolgál, hogy azokat a feladatokat – előadóművészeti szervezetek, könyvtárak fenntartását – finanszírozza, amelyeket a megyei jogú városok vállalnak át a megyéktől. Ugyanebből a keretből számít támogatásra a Savaria Szimfonikus Zenekar is, amelyet január elsejétől szintén Szombathely vett át a megyei önkormányzattól.

Kovács Géza szólt arról is, hogy meg szeretnék tartani 4600 bérletesüket, ha lehet, számukat növelni igyekszenek. Ennek érdekében még jobban együtt szeretnének működni a szombathelyi intézményekkel, iskolákkal, óvodákkal, valamint az egyházi közösségekkel, illetve továbbra is szeretnének eljutni előadásaikkal a megye minél több településére, sőt szívesen utaznak megyén kívülre is.
Repertoárjukat a Nanga, a varázslónő című afrikai mesedarabbal bővítik, amelynek most éppen a bemutatójára készülnek. Felnőtteknek szól az Akárki című moralistajáték, az előadás középkori moralitások és Hugo von Hofmannsthal azonos című művének felhasználásával készül, a mai kor problémáira és morális kérdéseire reflektál – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik