Belföld

Riasztás – lefagyott utak, havazás

Citromsárga riasztás van érvényben az ország keleti megyéiben. A nagyobb mennyiségű hóra az Alföld középső részén és a Tisza vonalában van esély. Sok a baleset.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint, a Dunától keletre többfelé várható – általában gyengébb intenzitású havazás, hószállingózás. Jellemzően lepel–3 cm hóra lehet számítani, helyenként azonban 3-5 cm is hullhat.

A nagyobb mennyiségekre az Alföld középső részén és általában a Tisza vonalában van jobb esély. Keleten, északkeleten a délelőtti órákig gyengébb hófúvás is lehet az élénk, helyenként erős (30-50 km/órás) széllökések eredményeként. Síkvidéken ugyanakkor kevéssel 0 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, így a lehullott hó részben olvadhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte -5, -12, majd -3, -10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -2, +2 fok között valószínű.

Riasztási térkép itt található, az aktuális jelentés pedig itt nézhető meg.

Lassabban az utakon!

A csúszós utakon sok a baleset is. Mint beszámoltunk róla, reggel ismét halálos baleset történt. Ezúttal a 44-es főúton csapódott fának egy kisteherautó.

Ketten megsérültek, amikor egy betegszállító gépkocsi árokba csúszott a havas közúton Tiszatenyő–Kengyel között – tudósít a Híradó. A bajba kerültekhez induló autómentő is árokba csúszott.

Lefagyott utak nehezítik a közlekedést a ceglédi térségben, ezért a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott óvatosságra kéri az arrafelé autózókat

Orvosmeteorológia

Csütörtökön front ugyan nem lesz felettünk, de a magasban tovább folytatódik a hideg levegő beáramlása, így továbbra is gyenge hidegfronti hatás várható. Fejfájást, ízületi fájdalmakat, valamint görcsös panaszokat tapasztalhatnak a frontra érzékenyek.

A rossz közérzetet ugyanakkor a keleti megyék kivételével ellensúlyozhatja a többórás napsütés. A hideg, szeles időben a páratartalom jelentősen csökken, így könnyebben kiszáradhatnak a nyálkahártyák, mely kellemetlen köhögési ingert okozhat. Bőrünk kiszáradása ellen zsírdús krémekkel védekezhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik