Belföld

Lakásonként 150 ezer kéménykorszerűsítésre

A veszélyes kémények korszerűsítésére kaphatnak támogatást a győri a társasházak, bérházak is, de a pénzösszeg csak a felújítási költségek 40 százalékát fedezi.

Veszélyes kémények korszerűsítésére írt ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A 700 millió forintos keretösszegből társasházak és lakásszövetkezetek, illetve a bérházak kaphatnak támogatást kéményeinek biztonságosabbá tételére.

Olyan felújítási munkálatokra kérhető hozzájárulás, melyek célja a tüzelőberendezések által előállított, jelenleg a gyűjtőkéményekbe vezetett égéstermékek elvezetése, és a visszaáramlás megakadályozása. A korszerűsítéshez lakásonként 150 ezer forintot lehet igényelni, ami azonban a felújítási összköltségnek csupán 40 %-a. A többit a lakóközösségeknek, és a helyi önkormányzatoknak kell hozzátennie.

A többlakásos lakóépületekben üzemelő fűtő- vagy vízmelegítő-berendezések égéstermékeit elvezető egycsatornás gyűjtőkémények biztonságtechnikai korszerűsítésére az Új Széchenyi Terv keretében kiírt pályázat lakásonként 150 ezer forintos támogatást biztosít, de ez a felújítási összköltségnek csupán a 40 %-a lehet” – mondta dr. Somogyi Tivadar győri alpolgármester. Az önkormányzatnak tehát részt kell vállalni a program finanszírozásában, ám az csak a 2012-es városi költségvetés véglegesítésekor lesz látható, hogy erre milyen mértékben kerülhet sor – fogalmazott az alpolgármester.

A pályázatra a társasházak és lakásszövetkezetek, valamint a helyi önkormányzatok 2012. június 30-ig jelentkezhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik