Belföld

Gubcsi Lajos elvesztette az Index ellen indított pert

A portál nem túlzott, amikor azt állította, hogy Gubcsi családi vállalkozássá alakította a HM kommunikációs cégét - állapította meg a bíróság.

Felmentette a bíróság az Index újságíróját abban a perben, melyet a HM kommunikációs cégének tavaly menesztett vezetője indított Spirk József, Honvédelmi takarítónők Gubcsi Lajos házában című cikke miatt. Erről az érintett portál számolt be.

A cikkben egyebek közt arról volt szó, hogy „az Orbán-rajongóvá átvedlett egykori KISZ KB-tag … családi használatra hangolta át a Honvédelmi Minisztérium százszázalékos tulajdonában levő céget”, valamint, hogy az állami kft. „Gubcsi munkái körül forog”, „két könyvét is kiadták több ezer példányban.”

Az írásban szó esett egy szoboravatásról is, amit Gubcsi Lajos kertjében tartottak. A cikk szerint a jeles eseményen, amin részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter is, a Zrínyi Média alkalmazottai szolgálták ki a vendégeket.

Gubcsi a cikk miatt aljas indokból elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűntettének vádjával indított bírósági eljárást.

A bíróság a cég működésére vonatkozó dokumentumok áttekintése és több tanú meghallgatása után megállapította, hogy Gubcsi Lajos összemosta hivatali tevékenységét és magánéletét, így például saját könyveit a honvedelem.hu weboldalon hirdette és a Zrínyi Média Kft. infrastruktúráját használva terjesztette és népszerűsítette. A szoboravatás kapcsán szintén bizonyítást nyert – bár a fogalmazás kissé pontatlan volt -, hogy Gubcsi a HM által fizetett takarítónőket küldött rendet rakni az ünnepség után. A cikk állításához képest annyi a többletinformáció, hogy a HM nem közvetlenül alkalmaz takarítókat, hanem egy cégen keresztül.

A jogerős bírósági ítélet kimondta, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Gubcsi családi vállalkozássá változtatta a Zrínyi Médiát, így Spirk József újságírót bűncselekmény hiányában felmentették.

Spirk József a Gubcsi Lajos botrányairól beszámoló cikksorozatáért ősszel megkapta a Minőségi Újságírásért-Díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik