Belföld

Forgalomba állnak az új mentők

Tizenegy kocsi már hétfőtől riasztható a harminchétből. 850 milió forintba került a beszerzésük.

A hvg.hu csütörtökön a TV2 Tények című műsorára hivatkozva azt írta: nem lehet forgalomba helyezni az új, citromsárga színű mentőautókat, mert azok nem felelnek meg az előírásoknak, az autókon még rendszám sincs. A TV2 információi szerint a kocsik nem felelnek meg az előírásoknak, az ülések például nincsenek megfelelő mennyiségű csavarral rögzítve, így egy baleset során kiszakadhatnak.

Úgy tudják, hiányzik több zárható szekrény is, így az orvosi eszközök kieshetnek és eltörhetnek, nem működnek megfelelően a megkülönböztető jelzések, s az autóknak nincs teljes töréstesztjük sem, pedig ez alapvető feltétele lenne a forgalomba állításnak.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője hangsúlyozta: a közbeszerzési folyamat során a nyertes pályázó az összes szükséges dokumentumot, így a törésteszteket is csatolta. A kocsik átvétele folyamatosan zajlik, a szerződés alapján a beszállítónak a 37 járművet január 31-ig kell átadnia.

Győrfi Pál hozzátette: az átvétel és a forgalomba helyezés előtt az autók komplex ellenőrzésen mennek keresztül, ezt követően történik a műszaki vizsgáztatás is. Az első 11 jármű már levizsgázott, érvényes rendszámmal rendelkezik, így hétfőtől szolgálatba állhatnak.

Az új kocsikat tavaly karácsony előtt mutatták be az Országos Mentőszolgálatnál, ahol 2008 óta először avathattak új esetkocsikat. 850 millió forintba került a beszerzésük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik