Belföld

Dzsudzsák és egy falu segít a beteg fiún

Egy pici falu Szabolcsban, ahol a politika zűrös, de az emberek összefognak. Roland, a 17 éves focista és Dzsudzsák Balázs egybekovácsolták őket.

Az 1800 lakosú Geszteréd az utóbbi másfél évben nem volt a béke szigete. Az őszt a politika határozta meg az 1800 lakosú faluban. Az addigi polgármester, Szűcs Zsolt korábban úgy nyilatkozott, a tavalyi választások óta folyamatos volt a belső feszültség közte és a testület között, és “az első perctől kezdve nem érezte egyes képviselő-testületi tagok bizalmát”. Ezért feloszlatta a testületet és december elején új választást tartottak. A falu viszonyait jól jellemzi, hogy a hat fős testületbe csak 3 korábbi képviselő újrázhatott, és a polgármestert is lecserélték a falubeliek. Pont olyan volt minden, mint ahogyan az országban zajlanak a dolgok. De a geszterédiek összefogtak. Nem, nem békemenetet szerveztek, hanem egy jótékonysági bált. Nem is akárkinek.

Roland és a híres mez

Roland

A focicsapat 17 éves, tehetséges játékosa, Roland, daganatos beteg lett. Most mindenki összefogott a gyógyulásáért. Van, aki a kocsiját adta oda a családnak, hogy tudják látogatni a gyakran kórházban lévő fiúkat. Sokan pénzzel, míg mások jó szóval segítenek. Néhány napja pedig bált tartottak a faluban a fiú megsegítésére. 250-en jöttek el és szurkolták le a borsos belépőt. Roland azt mondja, nagyon meghatotta az összefogás. Ewing-szarkómája van. Már túl van egy műtéten. Most arra vár, hogy egy PET-CT-vel megnézzék, marad e a szervezetében daganat. Ha nem, akkor jöhet az őssejtkezelés és a teljes gyógyulás.

Ewing-szarkóma
A Ewing-szarkóma (ejtsd: Júing), mely nevét egy James Ewing nevű orvosról kapta, a második leggyakoribb csontokból kiinduló, elsősorban gyermekkori rosszindulatú daganat. A szervezet bármely csontjából kiindulhat: végtagok, medence, gerinc csontjai, állkapocscsont stb. A Ewing-szarkóma nem a csontszövet élettani sejtjeiből alakul ki, hanem az úgynevezett paraszimpatikus idegrendszer sejtjeinek kóros burjánzása okozza. Emiatt fordulhat elő, hogy nemcsak csontokból, hanem lágyrészekből is kiindulhat. Ezt a megjelenési formáját extraossealis (=csonton kívüli) Ewing-szarkómának nevezik. (forrás:hazipatika.com)

 

Dzsudzsák, Kassai

A falu alpolgármestere még ennél is tovább ment. Szerzett egy dedikált Dzsudzsák Balázs mezt. Szabó József azt mondja, a lánya udvarlójáé volt az ereklye. Egy percig sem gondolkodtak. Beadták a közösbe. Egy másik szervező, Urszuly László azt mesélte, hogy ők pedig másik mezt is szereztek. Az ifjú focista felépülését támogatja az NB I-es játékvezetői stáb is, köztük az IFFHS által 2011 legjobb játékvezetőjének választott Kassai Viktor. A sporik egy általuk dedikált játékvezetői mezt ajánlottak fel árverezésre. A két mezre a www.gesztered.hu-n lehet licitálni február 15-ig.

Nem is jutottunk szóhoz

Roland anyukája szerint az a sok pénz, ami már összegyűlt, nagyon kell. Drágák a gyógyszerek, az utazás. Amikor megtudták, hogy mi készül, alig jutottak szóhoz. Most, hogy vége a kemoterápiának, nagyon bizakodóak vagyunk. Ha Roland tünetmentes és nem találnak áttétet nála, akkor jöhet az őssejtkezelés – mondja Papp Lászlóné. Aztán a teljes gyógyulás.

Megtartaná

Roland szobafestőnek tanul. Illetve most csak tanulna, hiszen a betegsége miatt nem jár iskolába. Nem bírná. Amikor arról kérdezzük, hogy mit csinálna a mezzel ha az övé lehetne, határozottan válaszol: kitenném a falamra. De most inkább arra kér mindenkit, hogy licitáljon. Itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik