Belföld

Csökkenhet a betegek gyógyszerköltsége

24.hu
24.hu

2012. 01. 26. 10:05

Februártól a gyógyszerészeknek írásban is fel kell hívniuk a beteg figyelmét arra, hogy az általa kért gyógyszer helyettesíthető olcsóbb készítménnyel. Az egészségügyi államtitkárság az egymással helyettesíthető gyógyszerek esetében olyan szabályozókat szeretne kialakítani, melyek elősegítik a gyógyszerek fogyasztói árának jelentős csökkenését.

Február elsejétől a gyógyszerészeknek írásban is fel kell hívniuk a beteg figyelmét arra, hogy az általa kért gyógyszer helyettesíthető olcsóbb készítménnyel, így láthatja, mennyit spórolhatna – közölte az egészségügy államtitkárság szerdán az MTI-vel.

A gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása idén tovább folytatódik – írta közleményében az államtitkárság. Ennek egyik lényegi eleme az a változás, hogy februártól, ha a gyógyszertárban a beteg számára magasabb térítési díjú, az ösztönző rendszer által nem kedvezményezett gyógyszert adnak ki, a beteg számára is dokumentálniuk kell, hogy a kiváltott gyógyszerrel helyettesíthető, de kedvezőbb térítési díjú készítmény is vásárolható. A gyógyszertárak a tájékoztatást a blokkhoz kapcsolódóan is megadhatják, így a beteg pontosan láthatja, milyen megtakarítást jelentett volna az olcsóbb gyógyszer kiváltása.
Mint hangsúlyozták: az egészségügyi államtitkárság “kiemelt egészségpolitikai célkitűzésének tekinti, hogy az azonos hatóanyagú, egyenértékűnek minősített, egymással helyettesíthető gyógyszerek esetében olyan szabályozókat alakítson ki, amelyek elősegítik a gyógyszerek fogyasztói árának jelentős csökkenését”. Ezáltal válik elérhetővé, hogy ezekért a gyógyszerekért a társadalombiztosításnak és a lakosságnak is kevesebbet kelljen fizetni. Az így megtakarított összegből a társadalombiztosítás más gyógyszerek és egészségügyi ellátások finanszírozását lesz képes biztosítani, tehát csökkennek a betegek gyógyszerköltségei – tették hozzá.

A közlemény szerint az egymással helyettesíthető gyógyszerek árának jelentős csökkenése egy többlépcsős program keretei között valósítható meg. Ennek keretében tavaly ősszel az ágazat újraszabályozta a gyártók közötti árversenyt és bevezette a preferált referencia ársávba tartozó, legolcsóbb gyógyszerek körének kialakítási szabályait. Ennek eredményeképp az érintett gyógyszerek körében mintegy 20 százalékos árcsökkentést sikerült elérni – hangsúlyozták.
Egy következő lépésként január elején lépett hatályba az a rendelkezés, amely a gyógyszerészeket is arra ösztönzi, hogy a társadalombiztosítás által preferált referencia ársávba tartozó, vagy ennek hiányában referencia gyógyszerként elismert, legkedvezőbb térítési díjú gyógyszereket ajánlják fel a betegeknek. Kompenzációként, a gyógyszerészek kérésére, az idei költségvetés 2,7 milliárd forintot biztosít a gyógyszerészi generikus programra.

A többletforrásból azok a gyógyszertárak részesedhetnek, amelyek azoknak a recepteknek több mint 35 százalékában, amelyekre az orvos helyettesíthető gyógyszereket írt fel, a társadalombiztosítás által referencia-gyógyszernek elismert, legkedvezőbb térítési díjú gyógyszereket adják ki a betegnek. A gyógyszertárak rendeletben meghatározott szabályok szerint, utólag juthatnak hozzá az ösztönzőhöz, amelynek összege a preferált gyógyszerek kiadási arányával növekszik – közölte az államtitkárság.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.