Belföld

Barossra emlékeznek

Csapucha Adrienn

2012. 01. 26. 20:16

Baross Gábor halálának 120. évfordulója alkalmából ünnepi sorozattal készülnek a vasminiszter nevével fémjelzett emléktársaság tagjai.

1892. május 9-én, azaz éppen 120 éve hunyt el a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa Baross Gábor.

Győr és Baross

A vasminiszter számos szállal kötődik Győrhöz, hiszen például az 1883-as árvíz után nagy szerepe volt a védművek kialakításában, de a Rába kettős híd is az ő közbenjárásával épülhetett meg 1888-ban. Emellett a kisalföldi megyeszékhelyen véghezvitt cselekedetei sorában fellelhetjük az új, rendező pályaudvar kialakítását, és bár a személyi pályaudvar csak halála után, 1895-ben nyerte el végleges formáját, ebben is oroszlánrésze volt Barossnak. Tettei és elért céljai miatt a győri Baross Gábor Emléktársaság úgy döntött, hogy az egykori kereskedelemügyi miniszter halálának 150. évfordulóján kiállítást és ünnepségsorozatot rendeznek Győrben és Ilaván. A részletes programajánlatot január 26-án sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők a Levéltárban.

Mire számíthatunk?

1998-ban már volt egy hasonló kiállítás Barossról, most ennek a tárlat anyagát frissítjük majd fel új elemekkel” – mondta Bana József, a Levéltár igazgatója. „A tárlat megnyitóját április 18-ra tervezzük és várhatóan június végéig lesz majd látogatható. Az ilavaiak felajánlották, hogy hoznak majd általuk készített képeket a vasminiszterről, illetve egy képeslap kollekciót, a megnyitón pedig a testvérváros nyugdíjas dalköre is fellép majd” – ezt már Dr. Schmidt Péter, a Baross Gábor Emléktársaság elnöke mondta, aki hozzátette, hogy szeptemberben a gyűjtemény Ilavára vándorol, az ottani megnyitón pedig a kismegyeri kórussal képviselteti magát városunk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.