Belföld

Barossra emlékeznek

Baross Gábor halálának 120. évfordulója alkalmából ünnepi sorozattal készülnek a vasminiszter nevével fémjelzett emléktársaság tagjai.

1892. május 9-én, azaz éppen 120 éve hunyt el a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa Baross Gábor.

Győr és Baross

A vasminiszter számos szállal kötődik Győrhöz, hiszen például az 1883-as árvíz után nagy szerepe volt a védművek kialakításában, de a Rába kettős híd is az ő közbenjárásával épülhetett meg 1888-ban. Emellett a kisalföldi megyeszékhelyen véghezvitt cselekedetei sorában fellelhetjük az új, rendező pályaudvar kialakítását, és bár a személyi pályaudvar csak halála után, 1895-ben nyerte el végleges formáját, ebben is oroszlánrésze volt Barossnak. Tettei és elért céljai miatt a győri Baross Gábor Emléktársaság úgy döntött, hogy az egykori kereskedelemügyi miniszter halálának 150. évfordulóján kiállítást és ünnepségsorozatot rendeznek Győrben és Ilaván. A részletes programajánlatot január 26-án sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők a Levéltárban.

Mire számíthatunk?

1998-ban már volt egy hasonló kiállítás Barossról, most ennek a tárlat anyagát frissítjük majd fel új elemekkel” – mondta Bana József, a Levéltár igazgatója. „A tárlat megnyitóját április 18-ra tervezzük és várhatóan június végéig lesz majd látogatható. Az ilavaiak felajánlották, hogy hoznak majd általuk készített képeket a vasminiszterről, illetve egy képeslap kollekciót, a megnyitón pedig a testvérváros nyugdíjas dalköre is fellép majd” – ezt már Dr. Schmidt Péter, a Baross Gábor Emléktársaság elnöke mondta, aki hozzátette, hogy szeptemberben a gyűjtemény Ilavára vándorol, az ottani megnyitón pedig a kismegyeri kórussal képviselteti magát városunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik