Belföld

A rendvédelmisek minden pillanatát ellenőrizhetik

Február végéig írásban kell nyilatkozniuk a rendvédelmiseknek, hogy hozzájárulnak életvitelük kifogástalanságának ellenőrzéséhez.

Az új jogszabály értelmében a Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálhatja az érintett munkahelyi “megbízhatóságát”, melynek során bírói engedély nélkül, akár bűncselekmény elkövetésével is provokálhatják a szolgálatot teljesítőt – írja a Népszava.

Egy évben háromszor azt is ellenőrizhetik, mit csinál szabadidejében, milyen vendéglátóhelyet látogat, milyenek családi, baráti és lakókörnyezeti kapcsolatai, továbbá anyagi és jövedelmi viszonyai. Már akkor is kifogásolható lehet az életvitel, ha a rendőr szomszédja – akivel “kapcsolatot ápol”, vagy valamely családtagja – ellen büntetőeljárás indult.

A titkos információgyűjtésen alapuló vizsgálatok megállapításait az érintettel nem kell közölni, így ő nem is tudhatja meg, mi az alapja kirúgásának, egyben végkielégítése elvesztésének. Ráadásul a belső elhárítás által hozott határozat ellen nincs jogorvoslati lehetőség – számol be a napilap.

Aki a határidőig nem nyilatkozik arról, hogy hozzájárul az ellenőrzéshez, szolgálatra alkalmatlannak minősítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik