Belföld

Újraéled a történelmi tabló a fehérvári Városházán

Korabeli fotók alapján felfestik az 1938-ban készült faldíszt a nagyterem falára. Mára semmi sem látható a mintegy 3600 egyedi betűvel és írásjellel készült feliratokból, amelyek Székesfehérvár jelentős történelmi eseményeit idézik.

A sajtó munkatársainak a megkezdett rekonstrukciót szerdán mutatta be Cser-Palkovics András polgármester, a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület elnöke és Sipos Imre ügyvezető alelnök.

1938-ban az ünnepi év alkalmából a közgyűlési terem pulpitussal szemközti falát Székesfehérvár jelentős történelmi eseményeinek leírásával díszítették. Erről a „Székesfehérvár ünnepi éve – 1938” című könyv és több korabeli fénykép is tanúskodik.

A szöveg Székesfehérvár történelmét követte végig 900-tól, amikor Árpád fejedelem családjával megszállt a város területén. A felirat időrendi sorrendben mintegy 60 évszámot és eseményt tartalmazott 1919-ig. Az utolsó feljegyzés azt idézte, amikor Horthy bevezette a városba a magyar nemzeti hadsereget.

Az 1941-ben készült fotón látszik még a faldísz

A feliratok restaurálása a 2013-as emlékévre való felkészülés része – mondta Cser-Palkovics András. A polgármester hangsúlyozta: a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület a tagdíjakból 1.750.000 forintot ajánlott fel, a járulékos költségeket pedig az önkormányzat fedezi.

Várhatóan tavaszra készülnek el a munkálatokkal a szakemberek. A városlakóknak hamarosan nyílt napokat szerveznek, hogy maguk is láthassák, hogyan kerülnek vissza a falakra a történelmi feliratok.

A  3600 egyedi betűből egyre több látható már

Több évszázad után az Országgyűlés 1938-ban Székesfehérváron tartotta ülését. Az egykori koronázó városban ezzel állított emléket az államalapító Szent István király halálának kilenc százados jubileumán. A város fejlődése szempontjából meghatározó esemény 75. évfordulóját emlékévvel ünnepli Székesfehérvár 2013-ban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik