Belföld

Látványos múzeumi óra régészetről, múzeumi tárgyakról

Utazó múzeum programot indít a héten a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum: a közgyűjtemény munkatársai a környékbeli települések iskoláit keresik fel, ahol tájékoztatást adnak a felső tagozatos diákoknak a múzeum tevékenységéről és a múltbeli emlékek megőrzésében betöltött szerepéről.

Az ismertetőt filmvetítéssel és múzeumi tárgyak bemutatásával színesítik. Annyi tárgyi emléket visznek magukkal, amennyi egy hátizsákba belefér – mondta Szentkuti Károly múzeumigazgató az MTI-nek hétfőn.
Hozzátette, hogy a községi iskolák tanulói anyagi és egyéb okok  miatt egyre kevésbé jutnak el múzeumokba. Ezt tapasztalva jött az ötlet, hogy fordítsanak a látogatás irányán, és a múzeum szakemberei keressék fel az oktatási intézményeket.
A múzeumi óra célja, hogy a diákok halljanak arról, milyen munkát végez a régész, a történész, a néprajzkutató. Arról is szó lesz, hogy a restaurátor műhelyben hogyan állítják helyre a régészeti kutatások során talált évszázados-évezredes tárgyi emlékeket kiállításukat megelőzően.

A foglalkozás keretében a múzeum épületeit, gyűjteményeit, tárlatait bemutató kisfilmet vetítenek a tanulóknak, hogy vizuális élményben is legyen részük. Hasonló céllal néhány tárgyat, egyebek között kőbaltát, római kori mécsest, középkori gyertyatartót és később készült türelemüveget is bemutatnak a múzeumi kollekcióból – mondta Szentkuti Károly.
Az iskolák számára ingyenes program iránt nagy az érdeklődés. Az utazó múzeum első állomása Bősárkány lesz a hét közepén. A továbbiakban a mosonszentmiklósi és az ásványrárói, az újrónafői és a mosonszolnoki gyerekekhez is eljut az utazó múzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik