Belföld

Erkölcsi értékek, nemzeti öntudat is a tanterv része lehet

Várhatóan napokon belül nyilvánosságra hozzák az új Nemzeti alaptanterv (NAT) első vitaanyagát. Megkezdődött a NAT-hoz kapcsolódó kerettantervek szakmai előkészítése is.

A Magyar Hírlapnak Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója elmondta: a NAT nyilvánosságra hozását követően kialakítanak egy – az intézet honlapjáról elérhető – online felületet, ahol speciális kérdőíveken véleményezni lehet majd a fejezeteket.

Az új NAT főként abban tér majd el a 2003-ban kiadott tantervtől, hogy nemcsak elsajátítandó kompetenciákat, készségeket ír elő, hanem tartalmazni fogja azt is, mi tekinthető Magyarországon “közös kulturális kincsnek, a nemzedékek közötti kapocsnak, továbbörökítendő ismeretnek”; a közműveltségi tartalmak megjelenése mellett fontos újdonság lesz az erkölcsi értékek hangsúlyozása, a nemzeti azonosságtudat fejlesztése – írta a Magyar Hírlap.

A lap szerint a hagyományos tantárgyakon túl 2013-tól kötelezően tanítani kell majd pénzügyi ismereteket, médiatudatosságot, honvédelmet, társas kapcsolati kultúrát is, de az iskolák szabadon eldönthetik, hogy az új tartalmak önálló tantárgyként vagy más tárgyakba beépülve jelenjenek-e meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik