Belföld

Érdemes e-mailt küldenünk a parlamenti képviselőinknek?

Elektronikus választ várunk egy országgyűlési képviselőtől? Na, de mekkora az esély, hogy kapunk is...

Akkor van a legnagyobb esélyünk arra, hogy e-mailes megkeresésünkre válasz érkezik egy országgyűlési képviselőtől, ha egy ellenzéki, 30–39 év közötti hölgyet keresünk meg kérdésünkkel.

Legkisebb valószínűséggel pedig kormánypárti, 60 év fölötti, férfi kollégája fog reagálni levelünkre – derül ki egy kutatásból, melyet a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán működő Nemzetközi tanulmányok és Politikatudomány mesterszakos hallgatók készítettek.

A kutatók egy hétben állapították meg ugyanis azt az időt, ameddig még elvárható, hogy válasz érkezzen egy e-mailre.

A 106 politikus, azaz az összes parlamenti képviselő 27,6 százaléka válaszolt a levélre egy héten belül. Ezek közül 5 válasz volt negatív hangvételű, melyből négy ki is tért a válaszadás elől. További 6 válaszból egyértelműen meg lehetett állapítani, hogy más, jellemzően a személyi titkár válaszolt a képviselő helyett. A fennmaradó száz körüli válaszban pozitív vagy semleges hangnemű levelet küldtek a politikusok, amelyekben a kutatók konkrét választ kaptak a kérdésükre.

Jobbik és LMP

Az egyes frakciók közül a Jobbik (52,2%) és az LMP (46,7%) bizonyultak a legaktívabb e-mailezőknek. Ez összhangban van a várakozásokkal, hiszen ez a két párt volt az, amelyik a legnagyobb intenzitással használta az új információs technológiákat a 2010-es országgyűlési választásokat megelőző kampányban. A további sorrend a következő: MSZP 43,8%, DK (a függetlenektől külön számolva) 40%, a négy független képviselőtől beérkező egy darab válasz 25 százalékra volt elegendő.

Fidesz-KDNP

A két kormánypárti erőből a KDNP szerepelt jobban (24,3%), míg a legnagyobb frakciólétszámmal rendelkező Fidesz 17,9%-os eredményt ért el. Ez utóbbi eredmény azért nem meglepő, mert amíg a viszonylag kisebb létszámú frakcióknál kevés válasz esetén is magas százalékos arányt lehet elérni, addig a nagy létszámú frakció esetében sokkal több válaszra van szükség a jó eredményhez.

Az egyes korosztályok tekintetében a 30–39 év közötti képviselők voltak a legaktívabbak (Fidesz 18,8%, KDNP 75%, MSZP és DK 50%, Jobbik 42,9%, LMP 50%). Ez az eredmény mind a nők, mind a férfiak esetében igaz.

Huszonévesek

Meglepetés a huszonévesek 53 százalékos válaszadási hajlandósága, pedig épp tőlük volt várható, hogy elérik a közel száz százalékot. Korosztályuk egyetlen női képviselőjétől ugyan érkezett válasz, de a férfiak már nem voltak ilyen aktívak. A kutatás szempontjából a leginaktívabb korosztály a 60 év feletti képviselők csoportja. Közülük a nők alig több mint negyede, míg a férfiak tizede válaszolt az e-mailre.

Az elemzés során az interaktivitás elméletének problémakörét is megvizsgálták a kutatók. A kapott válaszok mennyisége alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar képviselők jellemzően az egyirányú kommunikáció hívei (pl. honlap üzemeltetése, ami a magyar képviselők esetében 80% feletti), s kevésbé a kétirányúé (pl. válasz e-mailre vagy egy közösségi oldalon kapott hozzászólásra). Ebből a szempontból nem különböznek lényegesen a nyugati kollegáiktól, nem fedezhető fel olyan „nemzeti” jellemvonás, ami ne lenne magyarázható a nemzetközi trendekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik