Belföld

Botka László harcba száll az MSZP országos választmány elnöki posztjáért

Hivatalosan is bejelentkezett Szeged szocialista polgármestere az MSZP egyik vezetői posztjára - írja a nol.hu

A pártnak új stílusra, új fordulatszámra van szüksége és ebben feladatot akar vállalni – nyilatkozta Botka László. Arról már korábban több találgatás is nyilvánosságra került, hogy Botka László szegedi polgármester várhatóan az elnök-helyettesi pozíciót kapja, illetve kaphatja majd a vélhetően újra elnökké választott Mesterházy Attila mellett. (Igaz, Mesterházy időközben kapott egy kihívót is Szanyi Tibor személyében, aki bejelentkezett a versenybe.)

Ehhez képest Botka László nem elnökhelyettes, hanem választmányi elnök kíván lenni. Ez irányú szándékát a Csongrád megyei elnöksége szerdai ülésén világossá is tette. A Népszabadság úgy tudjua, az ülésen részt vett Balogh András, az MSZP jelenlegi elnök-helyettese is, aki támogatásáról biztosította a szegedi polgármestert.

Botka László neve régóta egyfajta „jolly jokerként” forog az MSZP-ben, a fiatal politikust szinte mindegyik tisztújításon a párt egyik lehetséges új vezetőjeként hozzák fel. Botka azonban eddig nem lépett ki a szegedi közegből, a párt országos vezetésében sem vállalt soha egyértelmű szerepet. Pedig hívták többször. A néhány évvel ezelőtti „idősek kontra fiatalok” vitát az akkori, Lendvai Ildikó vezette pártvezetés azzal oldotta fel, hogy az operatív választási bizottságban pozíciót és feladatot kínált a „fiataloknak”. Botka akkor beszállt a testületbe.

Botka László a Népszabadság megkeresésére megerősítette: versenybe száll a választmányi elnöki pozícióért. „Az elmúlt időszakban a különböző megyei és helyi szervezetek részéről éreztem a támogatást. Ahogy többször elmondtam: részt akarok vállalni egy új típusú, a választók bizalmát visszanyerni képes szocialista alternatíva felállításában. A következő két évben a legfontosabb politikai döntések a választmányban dőlnek el, így ezt a munkát ebben a feladatkörben tudnám teljesíteni” – fogalmazott Botka. A politikus arra a kérdésünkre, hogy ezzel egyfajta „ellensúlyt” akar-e képezni a pártban, illetve a pártvezetésben, Botka azt válaszolta: csapatjátékban gondolkodik. „Ugyanakkor én magam is és az MSZP tagságának többsége is úgy gondolja, hogy a pártnak új stílusra, új fordulatszámra van szüksége. Én ezt a munkát kívánom segíteni” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik