Belföld

Alkotmánymódosítást javasol az MSZP

Visszahoznák Baka Andrást és Jóri Andrást, visszavonnák a bírák „kényszernyugdíjazását”.

Az alaptörvény módosítását javasolják a szocialisták annak érdekében, hogy a parlament orvosolja azokat a jogi aggályokat, amelyeket az Európai Bizottság megfogalmazott – jelentette be Mesterházy Attila pártelnök.

Ennek alapján helyreállítanák Jóri András korábbi adatvédelmi biztos mandátumát, aki így 2014-ig az információs jogok országgyűlési megbízottjaként dolgozhatna. Ugyancsak kitölthetné eredeti hivatali idejét a Legfelsőbb Bíróságot az elmúlt év végéig irányító Baka András, akit a Kúria elnökévé tenne meg az MSZP-s indítvány.

Emellett kezdeményezik, hogy a bírók kinevezéséről és felmentéséről ne az Országos Bírósági Hivatal, hanem a bírákból álló Országos Bírói Tanács dönthessen. Visszavonnák az általános nyugdíjkorhatárt betöltő bírók „kényszernyugdíjazását” előíró alaptörvényi rendelkezést is – tette hozzá a pártelnök.

Mesterházy Attila arról is tájékoztatott, hogy a szocialisták alkotmánymódosító javaslata kivenné a kétharmados törvények köréből a jegybankkal összefüggő szabályozást, valamint az adó- és a nyugdíjrendszer alapvető szabályainak meghatározását.

A Fidesz szerint Mesterházy leégette magát

Az Európai Bizottság által jogilag kifogásolt törvényi szakaszok közül egy sem érinti az új alaptörvényt – közölte Selmeczi Gabriella.

A Fidesz szóvivője úgy fogalmazott: “azt javasoljuk Mesterházy Attilának, hogy máskor alaposabban tanulmányozza a témát, amiről beszél, annak érdekében, hogy megkímélje magát a kínos leégéstől.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik