Belföld

Nincs vész, de magas a vízállás

Nemrégiben még arról számoltunk be, hogy az alacsony vízállás miatt elég elkeserítő képet mutatnak a folyópartok, most viszont a magas vízállás a téma Győrben.

Január 23-án tetőzött a Duna Nagybajcsnál, az árvízvédelmi készültség szintjénél alig néhány centivel magasabban. A víztömegen két kisebb árhullám is kialakult, de ezek közül egyik sem jelentett problémát. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt felduzzadtak a folyómedrek, ennek köszönhető a magas vízállás, de természetesen az is befolyásoló tényező, hogy a hőmérő higanyszála alig kúszott nulla fok alá. A Mosoni-Dunán és a Rábán is jelentősen emelkedett a vízszint, készültségről viszont egyelőre nem számolt be az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Egyes partszakaszok viszont víz alá kerültek, így a kedvelt fürdőhely, az Aranypart egy része is.

A következő napokban nem kell különösebb elöntéstől tartanunk, hiszen a Duna tetőzése után, lassan, de biztosan a kisebb felületek is elkezdenek apadni, de ismét beköszöntenek a mínuszok is, ami ugyancsak nem kedvez az árhullámok további kialakulásának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik