Belföld

Görögbe gurult 400 milla

400 milliót keresnek a százhalombattai lakók a volt közös képviselőn.

23 társasház több mint 3000 lakója érzi úgy, meglopták. Százhalombattán majd 400 millió forint hitelt vett fel a házak közös képviselője, hogy az öreg paneleket felújítsák. A pénz nagyobb része eltűnt. 2010 szeptemberében kaptak értesítést néhány százhalombattai ház lakói, hogy a bank felmondja a hitelszerződésüket, mivel nem fizetik a társasház hiteleit. Meglepődtek. Az egyik lakó azt mondja, kiderült, hogy 2008-ban majdnem 23 millió forintos kölcsönt vettek fel egy banktól, 9,3 milliót a nyílászárók, a többit az elektromos vezetékek cseréjére, és a szellőzők felújítására. „Az ablakról tudtunk. De a többit nem is sejtettük!”

Gesztenyés 15-19

És ez a ház nincs egyedül. Az elmúlt 16 hónapban 23 ház lakói tudták meg, hogy a közös képviselő kicsit szabadabban bánt a rábízott pénzekkel, mint azt remélték. Legalábbis ők ezt állítják – 1200 lakás és minimum 3000 lakó. Papíron szinte mindent felújítottak, amit csak lehetett. Papíron. Mindent hitelből. Most úgy tűnik, 400 milliót követel rajtuk a bank. Meg azok a kivitelezők, akik valóban elvégeztek némi munkát.

Alap, amelyre épített

Selmeczy Lívia, aki most öt házat képvisel, azt mondja, nagyon bonyolult az ügy. Az előző közös képviselő, H. Andrea (akinek még Facebook-csoportot is alapítottak) nem egyedül vett fel hiteleket. Valóban volt olyan munka, amit megcsináltatott, igaz nem fizetett ki. Sőt olyan is előfordult, hogy H. Andrea a társasház lakáskassza megtakarítását is megfújta. Tegyük hozzá persze, hogy a lakók szerint.

Kinek tartozik?

Az 1200 lakás képviselői most azt állítják, hogy H Andrea hamis társasházi jegyzőkönyvekkel és határozatokkal operált, átvágta a hitelező bankot, amely azonban a házaktól követeli vissza a 400 milliónyi tartozást, amit átutalt. Egy cseppet sem érdekli, hogy a pénzt ki és mire költötte. A házak egy részének jogi képviselője, Visontai Csongor azt szeretné bizonyítani, hogy a hölgy nem a lakókat rövidítette meg, hanem a bankot. Ha ugyanis hamis papírok alapján vette fel a hiteleket a nevükben H. Andrea, akkor az a bank kára, és neki kell behajtania. Most választott bíróság előtt van néhány szerződés. Az ügyvéd azt mondja, ha kell, elmennek Strasbourgig, hogy bebizonyítsák semmit sem tudtak a hitelelekről.

Görögbe

H. Andreáról sok pletyka kering Százhalombattán. Sokak szerint már rég nem lakik a városban. Van, aki azt mondja,  Budapestre költözött. Mint Tribuszerné, ott lakik valahol a rendőrpalota környékén – mondja az egyik lakó. Van, aki szerint egy sóskúti műköröm szalonban dolgozik. Abban viszont mindenki egyetért, hogy „nemrégiben Görögben volt nyaralni.” „A 400 millióból telt neki!”

Szabadlábon

Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondja, sikkasztás miatt nyomoznak. Eddig H. Andreán kívül még egy embert hallgattak ki. Most mind a 23 társasház papírjait átnézik. Évekre visszamenőleg. Visontai ügyvéd szerint csak a nyomozás eltarthat vagy 2 évig. Utána a tárgyalás is még legalább ennyi – első fokon.

A lakók közben reménykednek. A házak állapota romlik. Aki teheti, menekül. „Mi van, ha mégis nekünk kell kifizetni a tartozást?! Én úgy tudom, hogy a rám eső rész vagy fél millió forint! Miből? Vegyek fel hitelt?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik