Belföld

Orbán nem küzd a fő ellenség ellen

A kormány eddig az államadósságot tekintette első számú közellenségének.

A kormányfő az államadósság csökkentését többször is a legfőbb feladatok közé sorolta, hiszen “ha nem győzzük le az államadósságot, akkor az győzi le Magyarországot.” Ugyanakkor a kormányfő még nem fizetett az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba, amelyben eddig 196 millió forint gyűlt össze.

A Népszabadságnak az alap irányító testületének elnöke, Horváth Tihamér azt mondta: biztos abban, „hogy Orbán Viktor miniszterelnök is hozzájárul majd az alaphoz, ha lesz rá lehetősége”. Horváth Tihamér kissé csalódott, mert az elmúlt hetekben lassan csordogáltak a befizetések.

Az elnök a lap kérdésére elmondta, hogy  a politikusok közül hozzávetőleg tíz jobboldali közéleti személyiség fizetett az alapba, a legtöbbet, több mint négymillió forintot Surján László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője 2 millió forintot adott, Schmitt Pál köztársasági elnök egyhavi jövedelmét (bruttó 1,5 millió forintot) ajánlotta fel. A miniszterek közül Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi, valamint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is egyhavi bérét (1,1 millió forintot) utalta át, Matolcsy ezenfelül minden hónapban jövedelme egy meghatározott részét is felajánlja.      

Ez nem is meglepő, hiszen a nemzetgazdasági miniszter az FN24-nek korábban azt mondta, akkor segítünk a legtöbbet az államnak, ha az Államadósság Elleni Alapba fizetünk be. “Az áfából, az szja-ból is vannak jelentős bevételei az államnak, de a legtöbbet úgy lehet segíteni, ha az alapba fizetünk be, s ennek minden forintja az államadósságot csökkenti majd.”

Az alap legnagyobb támogatója egyébként a Szeged-csanádi Egyházmegye, amely újabb 30 millió forintot fizetett be, miután tavaly már befizetett ugyanennyit – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik