Belföld

Nyerni akarnak a leszbikus magyar kosarasok

A csapat néhány tagjának már az is győzelmet jelent, ha felvállalhatják önmagukat. Videó.

Lesz magyar kosárcsapat az idei budapesti EuroGames-en. Az európai LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) közösség legjelentősebb sportversenyére készül ugyanis a magyar leszbikus kosárlabda válogatott.

Bár nem kizáró ok, ha valaki heteroszexuális, a csapat tagjainak többsége a saját neméhez vonzódik. „Meleg közösségi oldalakon keresztül szerveződtünk, így kezdtünk el kosarazni” – mondja Zsuzsa, aki két éve látogatja a kosáredzéseket.

Az esélyeiket illetően bizonytalanok a lányok, jelenleg ugyanis egy iskolai tornateremben edzenek, kisebb pályán, mint a profi kosarasok, edző nélkül. Hallani, hogy a holland és az angol csapat erős, ahogy az orosz válogatottat sem szabad leírni.

Tarlós elhatárolódik

Az EuroGames magyarországi fogadtatása nem egyértelműen pozitív. Tarlós főpolgármesterről például kiderült, hogy főpolgármesterként és magánemberként „a képviselt életformától és a rendezvénytől” egyaránt elhatárolódik, így azt – a homoszexualitását vállaló párizsi és berlini főpolgármesterrel ellentétben – támogatni sem tudja.

Vagyis nem látja szívesen Budapesten az olyan sportrendezvényeket, melynek egyik legfőbb célja, hogy támogassa az esélyegyenlőségért folytatott küzdelmet, valamint megmutassa, hogy a sport terén sem számít a szexuális orientáció és a nemi identitás.

Rejtőzködők

Pongrácz Barbara, aki kosarasként és szervezőként is jelen lesz a június végi EuroGames-en, azt mondja, örülnének neki, ha a magyar profi sportolók közötti melegek is felvállalnák magukat, de erre eddig nem volt példa. „A magyar nyilvánosság amúgy sem ideális hely a coming outhoz, a magyar meleg sportolóknak pedig még nehezebb a helyzetük, sem a szurkolók, sem a szakvezetők nem támogatják előlépésüket” – mondja egy csapattárs, rávilágítva, hogy miért nem tudunk magyar LMBT-sportolókról.

Pedig hét éve még a Magyar Olimpiai Bizottság is foglalkozott a kérdéssel, és egy időre felfüggesztették a Szabó Gergő szabadfogású birkózó olimpiai kerettagságát, miután a 66 kilogrammosok között olimpiai indulási jogot kiharcoló sportolóról kiderült, hogy homoszexuális pornófilmben szerepelt, válogatott melegítőben.

A másság elutasításától való félelem mindenesetre a leszbikus kosárválogatott soraiban is jelen van, néhányan inkább lemondanának az indulásról, tartva önmaguk mások előtti felvállalásának nehézségeitől. De a csapat ott lesz a versenyen, ahol – úgy tűnik – a részvétel már a győzelmet jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik