Belföld

Magyarcsanád, Pitvaros: bedobták a törülközőt

Időközi választásokat kell kiírni a Csongrád megyei Magyarcsanádon és Pitvaroson.

Előbbi településen a képviselő-testület oszlatta fel magát, utóbbiban a polgármester mondott le. A magyar- román határ mentén fekvő többnemzetiségű, Csongrád megyei Magyarcsanád lakói sajtóhírek szerint csak találgatják, miért oszlatta fel magát a helyi képviselő-testület. Az esetről a település honlapjáról értesülhettek a jegyző közleményéből.

A Szeged24-nek azonban sikerült utolérnie Guba István polgármestert, aki szerint a közte és az alpolgármester közt fennálló konfliktus vezetett oda, hogy a testület már nem tudott együttműködni, ezért feloszlatta magát. Magyarcsanádot egyébként Csongrád megye legszegényebb településeként tartják számon. A függetlenként induló polgármester elmondása szerint tavaly októberben még 75 milliós hiánnyal vette át a települést, amelyből ugyan sikerült sokat lefaragni, de még így is 25 milliós a forráshiányuk.

A képviselő-testület egyik tagja, Popa György pedig azt mondta : azért oszlatták fel magukat, mert úgy érezték, hogy a település már nem bírja elviselni „a korábbi évek súlyát,” és zsákutcába került. Szerinte a nincstelen, bevétel nélküli helyzet nagyobb szakértelmet kívánna a település vezetése részéről. Az időközi választások időpontját a helyi választási bizottság fogja kitűzni. A képviselő-testület és a polgármester addig ellátja feladatát, gyakorolja hatáskörét. A polgármester azt mondta: a választásokig kénytelenek lesznek együtt dolgozni a képviselőkkel, és azt reméli, hogy sikerül békésen letölteni ezt az időszakot.

A Magyarcsanádtól nagyjából húsz kilométerre lévő Pitvaros polgármestere pedig lemondott egy munkaértekezlet után. Radó Tibor a hivatalos indoklás szerint azért döntött úgy, hogy távozik posztjáról, mert a képviselők nem akartak vele tovább dolgozni. A Szeged24-nek azonban sikerült utolérni a család egyik jó ismerősét, aki arról számolt be: beszélt a polgármesterrel és családjával.  Elmondása szerint a polgármester valójában azért mondott le, mert „már nem bírta idegileg” az ellene felhozott különböző vádaskodásokat. A Szeged24 forrása azt mondta: a polgármestert „irigyei” többek közt olyan vádakkal illeték a faluban, hogy nem tud elszámolni pénzekkel, és a családtagjait elhelyezte az önkormányzatnál. A polgármester lemondását követően az időközi választásokig az alpolgármester látja el a vezetői feladatokat Pitvaroson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik