Belföld

„Elfogadhatatlan a Fidesz-féle egyeztetés a járások ügyében!”

Budaörs polgármestere szerint az a szaktárca célja, hogy minél több közigazgatási központ kormánypárti kezekben legyen.

Követeljük, hogy a kormányzat folytasson tisztességes egyeztetést az önkormányzatokkal a járásokról! És ezúttal mellőzzék azt a fideszes szokást, hogy már az egyeztetés elején megmondják a végeredményt – fogalmazott közleményében a budaörsi polgármester.

Wittinghoff Tamás azt írja: január 10-én jelent meg egy közlemény akormany.hu internetes oldalon, amelyben bejelentették, hogy megkezdődött az egyeztetés az új járási rendszerről. A tervezetet az önkormányzatok január 29-éig véleményezhetik. Ugyanakkor erről mind a mai napig nem kaptak hivatalos értesítést – állítja a városvezető, aki szerint a kormány számára az a legfontosabb, hogy minél több járási székhely fideszes kezekben legyen.

„Mi mással magyarázható például, hogy a jórészt a budaörsi kistérség területén létrejövő új járás székhelye Budakeszi lesz. A 30 ezres lélekszámú Budaörs intézményrendszere, közigazgatása, közlekedési kapcsolatai kiválóak. Miért kell hát a 14 ezer lakosú, nagyon nehezen megközelíthető, kedvezőtlenebb adottságokkal rendelkező Budakeszit járási székhellyé tenni? Hacsak nem azért, mert annak a településnek fideszes a polgármestere.” –jegyezte meg Wittinghoff Tamás.

Szerinte Budaörs város képviselő-testületének fideszes tagjai, a körzet fideszes országgyűlési képviselője is teljesen irracionálisnak tartja ezt a döntést. Ezért azt javasolják, vagy legyen Budaörs a járási központ, vagy jöjjön létre egy önálló kistérség Budaörs, Biatorbágy, Herceghalom és Törökbálint részvételével. Ezt az érintett települések képviselő-testületi döntésekkel is támogatják.

 

A MÖSZ-nek sem tetszik a rendszer

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nem támogatja a járási hivatalok kialakításával, az önkormányzati és állami feladatok szétválasztásával kapcsolatos kormányzati javaslatot – közölte az érdekképviseleti szervezet pénteken. Gémesi György elnök közleményében szükségesnek tartja, hogy kezdődjön érdemi, szakmai egyeztetés a települési önkormányzatokkal a feladat és hatáskörök szétválasztásáról, az önkormányzati hivatalok és a létrehozandó járási hivatalok közötti feladatátadás módjáról és ütemezéséről.

Mint írták, a MÖSZ sajnálattal állapítja meg, hogy továbbra sem ismert, milyen állami feladatok kerülnek a járásokhoz, hol, milyen eszközökkel és szakemberekkel kíván a fenti törekvéseinek megfelelni. A szervezet – a járások létrehozásának időpontjához viszonyítva – elkésettnek és előkészítetlennek ítéli meg jelenlegi állapotában a javaslatot, ami “további kapkodást és bizonytalanságot eredményezhet”.

Navracsics: nem lehet változtatni

A járások száma 168, hét fővárosi körzet lesz, ezen nem lehet változtatni – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön Veszprémben. A tárcavezető hozzátette: megkezdődött a konzultáció a járásokról, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján január 29-ig jelezhetik a települések, ha a tervezetthez képest más járáshoz akarnak tartozni.

Megjegyezte: sorolhatná, hogy az országban hány város szeretne a tervezetten felül járásszékhely lenni, de “a pénz is véges, nekünk az a célunk, hogy hatékony rendszert hozunk létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik