Belföld

Zöld utat kapott a kórház családi napközije Újvárosban

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2012. 01. 20. 18:15

A kórházi dolgozók gyerekeinek a régi mentőállomás területén alakítják ki az intézményt.

Az utolsó akadály csütörtökön hárult el a kivitelezés elől, a városi közgyűlés megadta tulajdonosi hozzájárulását. A családi napközi kialakítása hamarosan megkezdődhet a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetben.

Mészáros Lajos főigazgató elmondta: dolgozóik körében komoly igény volt a családi napközire, többeknek okozott gondokat gyermekük elhelyezése, mert a városi és környékbeli intézmények befogadóképessége korlátozott.

Elsősorban a váltott műszakban dolgozók vehetik majd igénybe a szolgáltatásokat; a családi napközi maximálisan igazodik a munkarendhez, így nemcsak hétköznap, hanem hétvégén is üzemel majd. A tervek szerint három csoportszobát alakítanak ki az új mentőállomás átadásával szabaddá váló épületben, ezek 7-7 gyermek elhelyezésére lennének alkalmasak. A napközbeni ellátás mellett játszóház is működne a gyermekek rövidebb, 1-2 órás megőrzését kérő szülők igényei alapján. Az elképzelések szerint bölcsődés kortól kisiskolás korig fogadnak majd gyerekeket.    
Mészáros Lajos közlése szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által, családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására kiírt pályázaton 1,3 millió forintot nyertek el, ezt az összeget a családi napközi tárgyi feltételeinek a biztosítására fordítják.

A kivitelezés teljes költsége mintegy 12 millió forint lesz, ezt saját forrásból biztosítják – mondta a főigazgató-főorvos, hozzátéve: “a szükséges személyi feltételeket belső humánerőforrásunk átcsoportosításával kívánjuk megoldani, mint ahogy az étkeztetést is saját konyhánk látná el”.A családi napközi fenntartásához állami normatívát fognak igényelni, emellett a szülőktől az önkormányzati fenntartású óvodákéhoz hasonló mértékű hozzájárulást kérnek majd, amely a kezdeti tapasztalatok után akár meg is szűnhet.

A főigazgató kiemelte, a közgyűlés döntése után elindulhat a közbeszerzési eljárás, s hamarosan a kivitelezés is. Reményei szerint tavasz végén, nyár elején át tudják majd adni a családi napközit, így a nyári szünetben jelentkező gyermekelhelyezési gondokat már orvosolni tudnák.   
A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet éves költségvetése ötmilliárd forint, a dolgozói létszám 850 fő. Az intézménynek, amely fél éve ismét költségvetési szervként működik, nincs lejárt tartozása. Az orvosok közül senki sem helyezte letétbe felmondását, s mindegyik osztály megfelel a létszámbeli minimumfeltételeknek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.