Belföld

Több tandíjmentes jogászhallgatót akar a HÖOK

A HÖOK szerint fel kell emelni a jogászképzés keretszámait, mert évi száz végzett szakember még az állam igényeit sem elégíti ki.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Jog- és Igazgatástudományi Szakmai Szövetségének tagjai arra kéri a kormányt, hogy emelje meg az osztatlan jogászképzésre vonatkozó államilag finanszírozott keretszámot. Mint lapunk korábban beszámolt, az oktatási államtitikárság drasztikusan csökkentette a tandíjmentes képzésekre felvehető hallgatók számát. Az egyik legnagyobb vesztes – a gazdasági képzés mellett –a jogászképzés, amelyben 2012 szeptemberétől országosan mindössze száz hallgató kezdheti meg államilag finanszírozott képzésben tanulmányait.

„Mi Magyarország jogászhallgatóinak képviselői, fiatal értelmiségiként felelősséget vállalva tudományterületünk jövőjéért is, aggodalmunkat fejezzük ki az államilag finanszírozott jogászképzés férőhelyeinek egy nyolcadára csökkentése miatt! Meggyőződésünk, hogy évi száz végzett jogász még az állam jogászigényét sem képes kielégíteni” – írja a HÖOK közleményében. Hozzáteszik, hogy az intézkedéssel reális esélyét látják annak, hogy az átalakuló finanszírozási körülmények veszélyeztethetik a tudományos műhelyként létező tanszékek struktúráját, ezáltal pedig a hazai jogászképzés szellemi alapját, továbbá a magyar jogtudomány fejlődését.

Azt sem tartják elfogadhatónak, hogy csak ilyen későn, a felvételi jelentkezési határidő vége előtt alig másfél hónappal került nyilvánosságra az államilag finanszírozott jogászhallgatói keretszám drasztikus csökkentése.

„Tekintettel arra, hogy a jogász szakok minden hazai képzőhelyen többszörös túljelentkezés mellett indulnak minden évben, meggyőződésünk, hogy az állami ösztöndíjas férőhelyek alacsony száma ezekben a napokban számos érettségi előtt álló diák és családja életét nehezíti meg.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik