Belföld

SZTE: a vártnál kicsit jobban alakultak a számok az intézmény szempontjából

24.hu
24.hu

2012. 01. 20. 16:05

Összességében a vártnál egy kicsit jobban alakultak a felvételi keretszámok a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szempontjából – közölte Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes.

Az egyetem vezetése azonban változatlanul nem érti, hogy a társadalomtudományi, a közgazdasági és az osztatlan jogászképzés területét miért fogja vissza ennyire a kormány – mondta a professzor.
Tavaly alapképzésben 2978 államilag finanszírozott helyet kapott az SZTE, az idén ez a szám 2495. A képet árnyalja, hogy részösztöndíjas képzésre összesen 1235 hallgatót vehet fel az intézmény – tudatta a rektorhelyettes. Hozzátette: az azonban egyelőre kérdés, hogy a diákok valóban igénybe veszik-e ezeket a helyeket.
Homoki-Nagy Mária örvendetesnek tartja, hogy a mesterképzésben államilag finanszírozott helyekre felvehető hallgatók száma a 2011-es 1246-ról 1728-ra nőtt.
A professzor szerint a legkritikusabb a helyzet a bölcsészettudományi, a közgazdasági és az osztatlan jogászképzés területén, ez utóbbi kettőre egyetlen államilag finanszírozott helyet sem kapott a szegedi universitas. Jogi-igazgatási területen – munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szakon viszont – mind az alap-, mind a mesterképzésben – nőtt az államilag finanszírozott helyekre felvehető diákok száma.
Az egyetemi tanár kitért arra: az egyetem és a karok vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy könnyítsen a hallgatók helyzetén. A tehetséges diákok számára új ösztöndíjakat alapítanak és több kezdeményezéssel is igyekeznek csökkenteni a képzés költségein. A gazdaságtudományi kar a partnereivel például negyven hallgató számára kínál – az önköltség mértékéhez igazodó – ösztöndíjat. A következő tanévtől még több elektronikus tankönyvet adnak ki a diákoknak és növelik a kollégiumi férőhelyek számát – tette hozzá Homoki-Nagy Mária.
A rektorhelyettes hangsúlyozta, a képzés minősége és az alacsonyabb szegedi megélhetési költségek miatt a hallgatóknak még mindig érdemesebb a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezniük, akár részösztöndíjas vagy önköltséges képzésre is, mint Budapestre államilag finanszírozott helyre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.