Belföld

Hova tovább? Te melyik győri középiskolában tanulnál?

Eljött a pályaválasztás ideje. A nyolcadikosoknak már csak néhány napjuk maradt, hogy meghozzák életük egyik legfontosabb döntését.

Decemberben jelentkezhettek a középfokú írásbeli felvételire azok a diákok, akiknek a kiszemelt középiskola előírja a vizsga teljesítését. A központi megmérettetést január 21-én, szombaton írják az általános iskolák végzősei, és a kiértékelést követően február 15-ig kell postára adniuk az okmányt a megjelölt középiskolák sorrendjével. A dilemma nem kicsi, óriási a nyomás a gyerekeken, ezért a nevelők azt tanácsolják, hogy a végleges döntés előtt a szülők beszélgessenek el gyermekükkel.

Győrben vezetnek a szakközepek

A választásnál a diákok elsődleges szempontja, hogy inkább a reál vagy a humán beállítottságú pálya áll közel személyiségükhöz, de egyre többen figyelembe veszik azt is, hogy nem árt, ha az érettségi mellé, rögtön dukál egy szakma is. A Fekete István Általános Iskolában például a végzősök több mint 50%-a teszi le voksát valamelyik szakközép vagy szakmunkásiskola mellett. „Intézményünk tanulói teljesen vegyesen döntenek továbbtanulásukat illetően, de túlnyomó többségük mégis olyan intézményt jelöl meg a listájában, ahol a tanulmányok végén, szakmai képesítéssel indulhatnak el a munkaerőpiacon” – mondta Németh Péter, a Fekete suli igazgató-helyettese.

Melyek a divatsulik?

Egy nem hivatalos, reprezentatív körkérdésünk alapján úgy látszik, hogy a szakközépiskolák közül városunkban a Baross, a Pálffy, a Deák és a Bercsényi a dobogós, a gimnáziumoknál pedig továbbra is presztízzsel bír a Révai a Kazinczy és a Krúdy gimnázium. De egyre nagyobb igény mutatkozik a Móra gimi kommunikáció és sport osztályára. A szakmunkásképzőknél a Gábor László és a Kossuth a listavezető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik