Belföld

Felsőváros 273 éve fogadalmat tesz e napon

A 18. században dögvész pusztított országszerte, sőt Európában. Ezt Székesfehérvár sem úszta meg. 1738-ban a legfertőzöttebb terület Felsőváros volt, ahol nem volt ház áldozat nélkül.

A sokat szenvedett lakosság 1739-ben Szent Sebestyénhez fordult, hiszen mártírhalálával, szenvedéseivel és példamutató hitével jelkép lehetett. Előbb egy kápolnát, majd templomot emeltek neki, amelynek alapjain áll a mai felsővárosi templom, a Szent Sebestyén Templom. A felsővárosiak 273 éve minden esztendőben január 20-án fogadalmat tesznek az Úrhoz való hűségükre, Szent Sebestyén oltalmazójukhoz.

Idén a fogadalmi szent misét Spányi Antal katolikus megyéspüspök celebrálta a felsővárosi templomban, ahol több százan jelentek meg, kitöltve ezzel a templom belső terét. A misén a hívőkkel együtt részt vettek a város és a megye vezetői, országgyűlési képviselők, egykori miniszter, valamint a 85. születésnapját ünneplő Takács Nándor nyugalmazott megyéspüspök.
Székesfehérvár el van kényeztetve, hiszen népünk első szent családja éppen ide köthető. Ugyanakkor a felsővárosiak évszázadok óta áhítatosan őrzik szent hitüket, hagyományaikat – mondta Spányi Antal. A püspök hozzátette: annak a sok ismeretlen embernek a hűsége, hite, amivel hagyományt teremtettek példa minden fehérvári számára, mert ugyan sok a próbatétel, de Istenhez hűséggel ragaszkodva mindent legyőzhetünk.
Az egykori fehérváriakban a járvány okozta fájdalom hatalmasodott el, és a reménytelenség tengerében Szent Sebestyénhez fordultak, imádkoztak, ígéretet tettek, kápolnát építettek, majd templomot emeltek – mondta beszédében Fehérvár polgármestere.


Cser-Palkovics András így folytatta: nekünk is vannak kudarcaink, nekünk is vannak sikereink, de mi is azt szeretnénk, ha városunk igazi otthonunk is lenne, ahol biztonságban dolgozhatunk, nevelhetjük gyermekeinket, unokáinkat. Mit is tanultunk a pestissel viaskodó elődeinktől? Hogy a hit és az összefogás megsokszorozza erőnket, és képesek leszünk bármely veszedelmet legyőzni – emelte ki a polgármester.
Az állandóság mutatja meg, emeli ki változó világunkat, tetteinket. Az állandóság az erkölcs, a hit, mely az öröklét és Isten sajátja. Vegyük számba őseinket, hazánkat, Istenünket és ragaszkodjunk hozzájuk! – ezt már Földi Zoltán, Felsőváros keresztény demokrata képviselője mondta.
A II. világháború óta már csak egy templom van, amelynek tornyain megállt az idő, ez pedig a felsővárosi Szent Sebestyén Templom – mondta az ünnepség zárásaként Kovács Jenő órásmester, aki felajánlotta, hogy fiával és munkatársaival közösen egy új toronyórát készítenek. Ez a toronyóra nemcsak a fehérváriaknak, felsővárosiaknak szerez örömet, de a városba érkezőket is köszönti majd Székesfehérváron.
A felsővárosiak január 20-án nem dolgoztak, nem dolgoznak, hanem ünnepelnek, vendégséget adnak egymásnak és más fehérvárinak, fánkkal és borral. Így tették ezt ma is.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.