Belföld

Történelmi emlékhely a Dóm tér

24.hu
24.hu

2012. 01. 19. 09:11

A kulturális örökség védelméről szóló törvény az év elejétől új emlékhelyi kategóriákat határoz meg: történelmi emlékhelyből összesen 36-ot.

Ezek olyan kiemelkedő jelentőségű épített, vagy természeti helyszínek, amelyek nemzetünk, vagy valamely hazánkban élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bírnak, ahol az ország politikai, vagy kulturális életét befolyásoló és ezért megemlékezésre alkalmas intézkedések történtek. Ilyen többek között az esztergomi vár, a nagycenki Széchenyi-kastély és a szegedi Dóm tér.

A rangos listára került többek a budapesti Terror Háza múzeum, a Corvin köz, a Batthyány örökmécses, a fertődi Esterházy-, a gödöllői Királyi- és a keszthelyi Festetics-kastély, valamint a muhi csatamező és a diósgyőri, a komáromi, a kőszegi, az egri, a szigetvári és a visegrádi vár is.
Amellett, hogy a kiemelt történelmi emlékhely kategóriába tartozás jelentős presztízst jelent, az objektumok az idegenforgalomban és oktatásban is szerepet kapnak. Nem utolsósorban pedig a megőrzésükkel és rendezvényeikkel kapcsolatos projektek előnyt élveznek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.