Belföld

Szakmai csörte a Gödör Klub bezárása nyomán

A régi vezetés és Muraközy Péter, az új programigazgató közti pörlekedés lett a a Gödör Klub leköszönő vezetőinek sajtótéjoztatójából. Az új programigazgatót többször megszólították az átadás-átvétel kifogásolt elemei kapcsán, így a sajtótájékoztató végén az ő reakciói és főként Filep Ákos, a klub jelenlegi vezetője közti nézeteltérések kerültek az asztalra. A Gödör Klub új neve információink szerint Akvárium Klub lesz.

Egy a biztos, a Gödör Klub január 31-ével bezárja kapuit. A hányatott sorsú területen fekvő kulturális központ legújabb kálváriája kedden kezdődött, amikor a régi partitúra szerint hónapokon át tartó bíztató tárgyalások után megszületett a minisztériumi döntés: az épületben működő komplexum üzemeltetését és programszervezését az új csapat már februártól átveszi.

A régi brigád képviseletében Filep Ákos, a Gödör Klub vezetője, Maróti Dániel, a zenei programok vezetője, Máté Péter művészeti vezető, valamint Hunyadi Réka, a zöld, civil és szociális programok szervezője tartottak sajtótájékoztatót az átadás-átvétel körülményeiről, számvetéssel az elmúlt évek sikereiről és megspékelve az új vezetés etikai érzékeinek boncolgatásával, egyben szakmai elismerésével. Megjelent ugyanakkor az eseményen a Gödör új programigazgatója, Muraközy Péter is, aki egyebek között a Volt Fesztivál és a Balaton Sound programigazgatója, de a nevéhez fűződik a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a veszprémi Expresszó Klubmozi és Kávézó üzemeltetése is. Az ex-Gödör Klub új üzemeltetési igazgatója Englert Róbert lesz feburár 1-től.

Máté Péter, Filep Ákos, Maróti Dániel és Hunyadi Réka
Fotók: MTI / Szigetváry Zsolt

Filep Ákos, a Gödör jelenlegi vezetője elsősorban azt sérelmezte, hogy hosszú ideig bíztató híreket hallott és úgy nézett ki, hogy megkapja a három hónapot, amit a Gödör lezárására kért. Ezzel szemben január 17-én megérkezett a telefon a döntésről, mely alapján a Gödör Klub vezetését február 1-től pályázat kiírása nélkül – ami ugyan nem jogsértő, de szerinte visszatetsző – mások veszik át. A vezetők részéről elhangzott az a kifogás is, hogy egy 10 év alatt létrehozott kulturális központot vesznek át az újak, tulajdonképpen ellopják a Gödört, mint szellemi terméket. Felemlegették még, hogy Muraközy Péter és Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter ismerik egymást, hiszen mindketten veszprémiek és állítólag együtt fociznak. Hunyadi Réka szerint ez önmagában nem probléma, de ebben a helyzetben különösen vigyázni kellett volna arra, hogy minden jogszerűen történjen.

Az mindenesetre jól látszik a Gödör-gate körül kialakult vitákból és az érintettek párbeszédeiből is, hogy egy rendkívül ambivalens helyzet alakult ki, ahol tulajdonképpen olyan embereket ugrasztott össze a minisztériumi döntés, akik ismerik és elismerik egymás munkáját és szakmai előéletét. A régiek többször hangsúlyozták, semmi kétségük nincsen az új vezetés szakmai felkészültségével kapcsolatban, ellenben komoly erkölcsi aggályaik vannak. Filep Ákos, a Gödör vezetője több filmes és irodalmi idézettel is azt érzékeltette, hogy ezt a kinevezést elfogadni etikátlan lépés volt Muraközy Péter részéről.

A Hír24 kérdésére, hogyan vélekednek arról, hogy a zenésztársadalom összefogása a Gödör Klub bezárásának hírére elmaradt – szemben a Trafó példájával, ahol többen is megszólaltak Bozsik Yvette zeneileg gyengén muzsikáló pályázata kapcsán – Maróti Dániel, a zenei programokért felelős vezető úgy reagált, személyesen kérték zenész barátaikat, kapcsolataikat, hogy tartózkodjanak az ilyen megnyilvánulásoktól, hiszen nem lenne értelmük. Utalt még arra is, hogy az új programvezetés fesztiválos kapcsolatai miatt a zenészek fellépései ezeken a fesztiválokon veszélybe kerülhetnének. Ezt a vádat a helyszínen tartózkodó Muraközy Péter azonnal, vehemensen visszautasította, mondván, hogy akik ismerik őt – és ezen a pályán sokan ismerik és elismerik – azok tudják, hogy ez nonszensz.

A sajtótájékoztató az esemény vége felé inkább egy kellemetlen adok-kapokba ment át, ahol a régi vezetés keserűsége és az új védekezése volt terítéken. A Gödör Klub helyén a Design Terminállal összevont új hely üzemeltetési igazgatója, Englert Róbert a Hír24-nek a sajtóesemény után telefonon elmondta, az ő prioritásuk egy európai szintű szórakoztató komplexum és a park működtetése, ami egy összevont struktúrában jóval egyszerűbb és tisztább lesz a tulajdoni viszonyok szempontjából éppúgy, mint az üzemeltetéséből (a Design Terminál és a Gödör eddig is egy energetikai park része volt).


Muraközy Péter
Fotók: MTI / Szigetváry Zsolt

Bár a programszervezés Muraközy Péter asztala, annyit mindenesetre Englert is elmondott lapunknak, hogy a rendezvények tervezése szempontjából is könnyebb lesz az új rendszer, és a Design Terminálban, valamint a Gödörben folyó programok összefésülése lehetőség és cél is egyben. Ugyanakkor hozzátette, hogy a működő és népszerű programokat megtartják és folytatják, a céljuk a stabil alappal és sikeres múlttal rendelkező intézmény megújítása. A Gödör Klub szerződése viszont lejár január 31-én lejár.

A Gödör Klub egy a 2005-öshöz hasonló Víg Végnapjaink kétnapos rendezvénnyel vesz búcsút a közönségtől január 29-én és 30-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik