Belföld

Segítik egymást a GYSEV és a katasztrófavédelem

A veszélyek hatékony elhárítása miatt együttműködési megállapodást kötött a GYSEV és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) tájékoztatása szerint a megállapodás a 2000-ben kötött együttműködés megújítása, amit az elmúlt több mint tíz év tapasztalata, a katasztrófavédelem területén történt jogszabályi, hatósági és szervezeti változás, valamint a vasúttársaság szervezeti átalakítása is indokolt.

Az együttműködés rögzíti, hogy a két szervezet a tűzoltási, műszaki mentési, katasztrófa-elhárítási munkák hatékonyabb végrehajtása érdekében évente közös gyakorlatot szervez.
A megállapodás kiemelt része a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szakasz, mivel az ilyen szállítmányok esetleges balesete nemcsak a vasúti közlekedésben okoz fennakadást, hanem a környezetbe jutó anyagok miatt a lakosságra nézve is veszélyt jelenthet – tájékoztatott a GYSEV.
A katasztrófavédelem egységei segítséget nyújtanak a vasúton fuvarozott, illetve tárolt, fokozottan veszélyes anyag jelenlétében bekövetkezett rendkívüli eseményeknél. Közvetlen életveszély esetén részt vesznek a mentésben, az elsősegélynyújtásban, a károk felmérésében.
Veszélyes anyag szabadba jutása, súlyos következményekkel járó baleset esetén és más rendkívüli helyzetben a katasztrófavédelem kérésére a GYSEV Zrt. vasúti vegyi elhárító egysége és a GYSEV Zrt. műszaki-mentő és segélynyújtó egységei is a helyszínre riaszthatók.

Dávid Ilona, a GYSEV elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemeli: kiemelten fontosnak tartják, hogy rendkívüli események bekövetkezésekor a vasúttársaság és a katasztrófavédelem szakemberei összehangoltan hárítsák el a veszélyhelyzetet. A GYSEV tavaly megduplázta vasúthálózata hosszát, tisztában vannak azzal, hogy balesetek, rendkívüli események is gyakrabban fordulhatnak elő szakaszaikon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik