Belföld

Pénteken érkezhetnek haza a magyar túlélők

Pénteken várhatóan egy menetrend szerinti repülőjárattal Magyarországra érkeznek az etiópiai merénylet magyar túlélői. A két magyar áldozat holttestét a jövő hét elején szállíthatják haza.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) egysége hajnalban megérkezett az etióp fővárosba, és felvette a kapcsolatot a terrortámadás három magyar túlélőjével, akik közül egy sérült meg. Addisz-Abebában van Magyarország kenyai nagykövete is, hogy segítsen a túlélőknek, illetve részt vegyen a holttestek azonosítása után szükséges eljárásokban.

A szóvivő elmondta: a túlélők pénteken egy menetrend szerinti repülőjárattal érkezhetnek Magyarországra, és arra kérte az újságírókat, hogy tartsák tiszteletben a családok kérését, akik nyugalmat szeretnének biztosítani hozzátartozóiknak.
A TEK folytatja az egyeztetéseket a német terrorelhárítással, így az azonosításukat követő procedúra után a két magyar áldozat holttestét várhatóan a jövő hét elején szállíthatják haza Etiópiából – ismertette Szijjártó Péter, felidézve, hogy a miniszterelnök arra utasította a külügyminisztert és a TEK főigazgatóját, hogy gondoskodjanak a magyar sérült megfelelő ellátásának biztosításáról, illetve a túlélők, valamint a holttestek lehető leggyorsabb hazaszállításáról.

Hajdu János, a TEK főigazgatója az elhangzottakat azzal egészítette ki: ha probléma adódna, a magyar légierő azon repülőgépe, amely az egyiptomi buszbaleset áldozatait is hazaszállította, ezúttal is rendelkezésre áll, de bíznak benne, hogy erre nem lesz szükség, és minden a most ismertetetteknek megfelelően történhet. Emellett köszönetet mondott a német társszervek segítségéért, amelyet a terrortámadás után, illetve a hazaút megszervezésében a magyaroknak nyújtottak.

A főigazgató beszámolt arról, hogy tizenhat órával az indulási parancsot követően érkeztek meg az etióp fővárosba, ahol “felügyeletük alá vonták” a magyar túlélőket, így a TEK munkatársai a kórházban is ott vannak a sérült mellett.
Hozzátette, a két sértetlen magyar túlélőt megviselték a történtek, pszichológus segít nekik feldolgozni az eseményeket, ezért is kérik, hogy a sajtó kizárásával érkezhessenek Budapestre.

A merénylet részleteiről szólva közölte, hogy az első hírekkel szemben a turistacsoportot kedd hajnalban az alvóhelyén támadták meg, nem a járműveikre nyitottak tüzet. Szavai szerint a terroristák egy embert azonnal kivégeztek – hogy az első áldozat magyar, német vagy osztrák állampolgár volt-e, Hajdu János nem tudta megmondani -, négyet pedig menekülés közben lőttek le. Mint mondta, egyértelműen túszszedő akció történt, a gyilkosságok oka egyelőre tisztázatlan.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nagy valószínűséggel nem voltak fegyveres őrök a turistacsoport mellett, így tűzharcról sem tudnak.

A kórházi kezelésre szoruló magyar sérültet nem lőtték meg, hanem rejtőzködés közben egy szakadékba ugorva csípőzúzódást szenvedett. Hajdu János tájékoztatása szerint biceg, de nagy valószínűséggel vállalja a hazautazást.

A Külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalosan is tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetemet arról, hogy az intézmény két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos az Etiópiában turistákat ért terrortámadás magyar áldozatai.
A támadásban a két magyar mellett két németet és egy osztrákot öltek meg, két németet és két etiópot pedig elraboltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik