Belföld

Nem lesz cigány kulturális központ Fehérváron

Döntött Székesfehérvár Közgyűlése a bőrgyár épületkomplexumával kapcsolatban. A Jobbik tüntetést szervezett a városháza elé.

Mintegy 80-100 ember tüntetett a városháza előtt a bőrgyár helyére tervezett országos cigány kulturális központ tervezett megépítése ellen. A tüntetést a helyik Jobbik szervezte. Petíciójuk átadása után Cser-Palkovics András tájékoztatta a résztvevőket, akik többségében – a tájékoztató után – bevonultak az önkormányzat üléstermébe.

Az elnöklő polgármester – tekintettel a nagy számú érdeklődő megjelenésére – kérte a testületet, hogy első napirendként tárgyalják a bőrgyárral kapcsolatos előterjesztést. A testület ezt elfogadta, így a közgyűlés elsőként tárgyalhatta meg a Roma Kulturális Központ hasznosítására vonatkozó javaslatot, amit az új előterjesztés értelmében nem támogat Fehérvár.

Parázs vitával kezdődött a napirend tárgyalása. Márton Roland szocialista képviselő kifejtette, hogy Székesfehérváron először fel kellene számolni a cigánytelepeket, utána foglalkozzunk kulturális központokkal, de ha lehet, akkor se országossal, hanem a fehérváriak igényeinek kielégítésével.

A szocialista felszólaló szavaira replikálva Szigli István független képviselő kijelentette, hogy a „Szmolnijban nevelkedett szocialisták jobb, ha hallgatnak, mert a cigánytelepeket a romatelepeket ők hozták létre.” Szigli Márton Roland testvérét is megemlítette, aki a korábbi szocialista ciklusokban, mint szociális vezető tett azért, hogy ilyen mélyre süllyedt Fehérvár néhány területe. Szigli István kijelentette, hogy Fehérváron nincsenek cigánytelepek, romák vannak és bizonyos nem együttműködő körök.

Fertő László Civil Mozgalom képviselője említette, hogy a Gál Péter Pál jobbikos képviselő által fémjelzett székesfehérvári lakástörvény lehetőséget biztosít arra, hogy a rendet fenntartsuk. Kérte, hogy a testület inkább foglalkozzon a napirenddel, s ne tereljék más témára azt.

Márton Sziglinek adott válaszában kijelentette, hogy cigánytelepek igenis vannak, még ha képviselő úr a homokba dogja a fejét, akkor is. A szocialista képviselő az eredeti témához visszakanyarodva kijelentette: nemcsak a jogi lehetőség akadályozza meg, hogy roma kulturális központ épüljön, de ők sem támogatják. Juhász László a Válasz Egyesület képviselője szerencsétlennek nevezte a kommunikációt, amivel az önkormányzat kezelte ezt az ügyet. Nem igaz, hogy a szakbizottság nem tárgyalta az ingatlan hasznosításra történő átadását – amit személy szerint elleneztem –, és hirtelen előkerült egy jogszabály, ami miatt nincs is lehetőségünk az ingatlan átadására – mondta a képviselő.

A fideszes polgármester, Cser-Palkovics András a képviselők által elmondottakat összefoglalva hozzátette: Székesfehérvárnak valóban fehérvári intézményeket kell létrehoznia és nem országos centrumokat, ezek alapján a későbbiekben ennek megfelelően tárgyalja a testület szakbizottsága az ingatlan sorsát. Az előterjesztést azonban azzal tette szavazásra, hogy Székesfehérvár Önkormányzatának nincs jogi lehetősége az ingatlant országos cigány kulturális központ felépítésére átadni.

A testület valamennyi tagja megszavazta az indítványt, ezzel lekerült a napirendről a központ megvalósítása.
A teremben helyet foglaló tüntetők örömmel fogadták a döntést, s elégedetten távoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik