Belföld

Környezetbarát benzinkutat avattak

A zöldtechnológiáknak köszönhetően jelentős mértékben csökken az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás.

Az Istenhegyi úti kút homlokzatának jelentős részét és tetejét is örökzöld növények borítják, amelyek télen szigetelnek, meleg nyári napokon pedig csökkentik a hőmérsékletet az épületben. A kútoszlopok feletti előtetőn, és a fölé magasodó “szolárfán” elhelyezett integrált napelemek a napenergiát átalakítják elektromos árammá, és ellátják vele a töltőállomást. Az épület fűtését-hűtését és melegvíz-ellátását levegő-víz hőszivattyús rendszer teszi lehetővé.
A töltőállomás napsütéses nyári napokon önállóan megtermeli a saját energiaszükségletét.

„Az alternatív energiaforrások bevonása és a hatékony energiafelhasználási technológiák önmagukban mintegy 20%-os többletköltséget okoztak a hagyományos építéshez képest, ugyanakkor több mint 7000 m3 gáz- és 120 ezer kWh elektromos energiát takarítunk meg évente. A töltőállomás napsütéses nyári napokon önállóan megtermeli a saját energiaszükségletét.  „A jövő töltőállomása” kutatásunkat természetesen folytatjuk: a környező országokban is tervezünk további  innovatív megoldásokkal rendelkező töltőállomásokat nyitni” – mondta el Horváth Dori Jenő, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója.

De nem csupán az energiafelhasználásban érhető tetten a kút zöld jellege. A shop kialakításakor igyekeztek minél inkább újrahasznosított alapanyagokra támaszkodni, és az élelmiszer-kínálatból sem hiányozhatnak a biotermékek.

„Kutatásainkból az derült ki, hogy az üzemanyagok terén még várat magára a zöld forradalom, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk érdemi megoldásokat találni a fenntartható működésre”– mondta Pánczél Andrea, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója. „Az Istenhegyi úti projektnél a legmodernebb környezetvédelmi technológiákat alkalmaztuk, és a kút kialakításával nem kevesebb a célunk, mint bebizonyítani: még a tankolásnál is van lehetőség a tudatos környezetkímélésre. E gondolat mentén kezdtük el kútjainkon tavaly a lakossági használt sütőolaj gyüjtését és alakítottunk ki BringaPontokat is országszerte” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik