Belföld

Fizetési felszólítás a NATO-tól

Több mint öt és fél milliárd forinttal kell hozzájárulnia idén Magyarországnak a NATO költségvetéséhez. A 2011-es fizetési kötelezettségek egy részét át kellett ütemezni 2012-re.

Az összeg közel egymilliárd forinttal több, mint amennyit az elmúlt években Magyarország betett a közös kasszába: 2020-ben 3,8 milliárd, 2011-ben pedig 3,6 milliárd forint volt a befizetése. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy Magyarország megemelt összeggel járulna hozzá idén a szövetség költségvetéséhez, hiszen a hozzájárulásokat mindig a tagállamok bruttó nemzeti jövedelemmutatója alapján határozzák meg – írja a Népszabadság.

A tavalyi és az idei évre tervezett összeg közötti különbség abból adódik, hogy a honvédelmi tárca a NATO-büdzséhez történő előirányzatból valamivel több mint egymilliárd forintot zárolt az elmúlt évben.

A fizetési problémákra vonatkozó kérdésre a Népszabadsággal azt közölte a honvédelmi tárca, hogy a NATO-tól megküldött 2011. évre vonatkozó “fizetési felszólítások teljes mértékben kiegyenlítésre kerültek”, tekintettel arra, hogy a HM élt az egyes programok kapcsán felmerülő jóváírási lehetőségekkel. Azt is hangsúlyozták, hogy a fizetési kötelezettségek késedelmes teljesítése nem jár pénzügyi vagy intézményi szankciókkal. Kijelentették: a 2012. évi NATO-kifizetések a tárca költségvetésében biztosítottak – olvasható a Népszabadságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik