Belföld

Fehérvár nem enged a minisztériumi diktátumoknak

Székesfehérvár mai közgyűlése szavazott volna a Vörösmarty Színház 9 igazgatói pályázatáról, ám éjszaka nem várt minisztériumi levelet kaptak.

A kulturális tárca részéről már a pályázatok befogadásánál és szakmai meghallgatásánál is részt vett egy szakember, Szakmáry Dalma személyében, aki szerint mind a kilenc pályázó pályázata és személye alkalmas, a minisztériumnak nincs ellenvetése egyik jelölttel szemben sem.

A közgyűlés január 19-i ülésére ennek megfelelően került be a kilenc pályázat, hogy a testület azt elbírálva megválaszthassa Fehérvár új színházigazgatóját. Ám az „éjszaka leple alatt” érkezett egy levél a szaktárcától, nevesen Szakmáry Dalmától, hogy a kilenc pályázó közül az egyik befutó aspiráns pályázata (Szabó Károlyé, a jelenlegi gazdasági vezető) jogilag aggályosnak tekinthető.

Szakmáry levele arra késztette a testületet, hogy egyeztetésre vonuljanak vissza. A rövid szünet után folytatódott a döntéshozatal, ami alapján megválasztják a színház új vezetőjét.
Márton Roland szocialista képviselő érthetetlennek tartotta, hogy a kulturális tárca miért gyakorol nyomást a fehérvári testületre. Fertő László a Civil Mozgalom ellenzéki képviselője kifejtette: nem számít a minisztérium újabb állásfoglalása, hozzon a fehérvári testület a meglevő pályázatokból döntést.

Brájer Éva alpolgármester szerint nem lehet embereket kitenni annak, hogy úgy induljanak el egy pályázaton, hogy azt végig dolgozva, a döntés pillanata előtt jogi javaslattal lehetetlenítik el. “Én az elolvasott levél után sem látom jogi akadályát annak, hogy a kilenc pályázatról döntést hozzunk” – tette hozzá az alpolgármester asszony.

A fideszes Cser-Palkovics András polgármester a szocialista képviselő hozzászólására reagálva kijelentette: “A politikai nyomásgyakorlás meglétét nem tudom cáfolni, sem megerősíteni“.

Aki a minisztériumot képviselte, az a mai napig nem emelt kifogást senki ellen, sőt a kérdéses személyt maga is támogatta. Majd ugyanez a személy a minisztériumból ír egy levelet a testületnek, néhány órával az ülés előtt” – egészítette ki a polgármester.

Határozottan kiemelte Cser-Palkovics: nekünk a helyiekkel, a fehérváriakkal kell lennünk, mi Fehérváron választjuk meg az igazgatónkat és nem Budapesten. Jogászként is furcsálta a polgármester, hogy a minisztériumi levél úgy kezdődik: „az alábbi tájékoztatást adom”. Tájékoztatást akkor adnak, ha valaki kéri, de ki kérte – tette fel a költői kérdést Cser-Palkovics. Megkérdőjelezte azt is a levélben, hogy „nem felel meg”, ugyanis véleménye szerint ez nem jogi útmutatás. Az elnöklő polgármester kifejtette, hogy nem tudja, miért született meg ez a minisztériumnak önmagával is ellentmondó levél.

Ezek után javaslatot terjesztett be a polgármester, ami alapján ne hozzon most döntést a testület, hanem kérdezzék meg az érintett államtitkár urat, fejtse ki, miért változott meg a korábbi véleményük. A polgármester kijelentette: “minket nem köt a minisztériumi állásfoglalás. Immár mi kérünk állásfoglalást, de nem az éjszaka leple alatt. Ez egyben üzenet is, hogy a fehérvári ügyek a fehérváriaké“.

Az ellenzéki képviselők, Márton Roland és Fertő László is a polgármester javaslata mellé álltak. Márton elmondta: “Azért is egyetértek a javaslattal, mert így legalább megüzenjük a minisztériumnak, hogy Székesfehérvár fontos nekünk és nem a minisztérium“.

A 21 képviselő egyöntetűen kiállt a polgármester javaslata mellett, s ezzel a testület levette napirendjéről a színházigazgató választását.

Szakmáry Dalmát még nem tudtuk elérni a minisztériumban, hogy kérdéseinkre választ adhasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik