Belföld

Fábián Tamásék az Erta Ale vulkánt szerették volna megnézni

Kunstár Csaba
Kunstár Csaba

2012. 01. 19. 14:09

Az Etiópia Afar tartományában található Erta Ale vulkánhoz tartott az a magyar csoport, amelyet támadás ért kedden hajnali egy óra körül - mondta Szilassi Péter, az SZTE természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének főiskolai docense.

Az Erta Ale vulkán a földön egyedülálló természeti jelenség, működő bazaltvulkán, amely az afrikai törésvonalnál található – mondta Szilassi Péter az expedícióról. Egy hatalmas lávatavat kell elképzelni, tűzijátékszerű kitörésekkel, a látvány éjszaka a legpompázatosabb – mondta az oktató.

A vulkán Etiópia legveszélyesebb területén található, ahova a turisták csak konvojban haladva, kísérettel utazhatnak. A héttagú magyar csoport a nehézségeket, költségeket és a veszélyeket látva először úgy döntött, nem megy el a vulkánhoz, másnap reggelre öten azonban meggondolták magukat – mondta Szilassi Péter, hozzátéve: Fábián Tamás valószínűleg nem tudta elképzelni, hogy úgy térjen haza, hogy nem látja az Erta Alét.

A docens egy barátjával a vulkánhoz indulás reggelén vált el az ötfős csapattól, és indultak Magyarországra. Mint mondta, Fábián Tamásék az Erta Aléhez induló túrát – ahogy az egész expedíciót – gondosan előkészítették.
Szilassi Péter a támadásról részleteket nem tud, csupán annyit, hogy kedden hajnali egy óra körül érte a csapatot, amelyet információi szerint fegyveresek kísértek. Vizler Csaba akkor sérült meg, amikor menekülni próbált, és egy mélyedésbe ugrott.

Kemény Lajos, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetője közölte, Szabad Gábor, az intézmény adjunktusa az ország legjobb sebkezelő ambulanciáját hozta létre, több ezer ember végtagját vagy életét mentette meg. A kutatásból és az oktatásból is kivette részét, egymás után többször választották meg a hallgatók a legjobb gyakorlatvezetőnek.

A két kutatót a természet szeretete tette barátokká, korábban több közös túrán részt vettek – tudatta a professzor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.