Belföld

Az Erta Ale vulkánhoz tartott a megtámadott magyar csoport

Az Etiópia Afar tartományában található Erta Ale vulkánhoz tartott az a magyar csoport, amelyet támadás ért kedden hajnali egy óra körül

A  támadásban az SZTE két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológai Központjának kutatója pedig súlyos sérüléseket szenvedett.
Az Erta Ale vulkán a földön egyedülálló természeti jelenség, működő bazaltvulkán, amely az afrikai törésvonalnál található – mondta a szakember az expedícióról az egyetemen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
Egy hatalmas lávatavat kell elképzelni, tűzijátékszerű kitörésekkel, a látvány éjszaka a legpompázatosabb – mondta az oktató.
A vulkán Etiópia legveszélyesebb területén található, ahova a turisták csak konvojban haladva, kísérettel utazhatnak. A héttagú magyar csoport a nehézségeket, költségeket és a veszélyeket látva először úgy döntött, nem megy el a vulkánhoz, másnap reggelre öten azonban meggondolták magukat – mondta Szilassi Péter, hozzátéve: Fábián Tamás valószínűleg nem tudta elképzelni, hogy úgy térjen haza, hogy nem látja az Erta Alét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik