Belföld

Átalakulóban a huszonévesek értékválasztása

Az elmúlt évtizedben nagyot fordult a világ a fiatalok értékorientációit, politikai-ideológiai identitását illetően – írja az ÉS-ben Vásárhelyi Mária az Értékválasztások a huszonévesek körében című cikkében.

A kilencvenes évek kutatásai még azt jelezték, hogy a fiatal választók körében nem volt vonzódás sem a bal-, sem a jobboldali értékek iránt, és ellentétben a szülők és nagyszülők generációival, az akkori huszonévesek körében a bal–jobb orientáció nem játszott szerepet az identitásképzésben.

Ebben az időszakban a szülők-nagyszülők generációjának a 60, a fiatalokénak csupán 20 százaléka helyezte el önmagát a centrumtól valamilyen irányban, 40 százalékuk azonbn elutasított bármiféle besorolást. A vizsgált fiatal generációk mindössze 11-11 százaléka sorolta be önmagát bal- vagy jobboldalon.

„A 2009-ben általunk végzett vizsgálat során már egy, a kilencvenes években tapasztaltnál sokkal határozottabb politikai arcéllel rendelkező generáció képe rajzolódott ki. Bár a bal–jobb skálán a huszonévesek többsége – negyven százaléka – ekkor is a centrumban helyezte el saját magát, önmagában az a tény, hogy míg korábban minden hatodik, ma már csak minden tizedik huszonéves utasította el a kérést, hogy jelölje ki a helyét…” – írja Vásárhelyi. Tehát változott a fiatalok érdeklődése és orientációja is.

„A centrumon kívül elhelyezkedők közül két és félszer annyian sorolták önmagukat a jobb-, mint a baloldaliak közé; míg az előbbiek aránya 35, addig az utóbbiaké 14 százalék. Látványosan növekedett a jobboldali szélsőség vonzása is; a jobboldal szélére a megkérdezettek 10 százaléka, a balszélre 3 százaléka helyzete önmagát” – teszi hozzá a kutató.

2008-ra már csaknem minden harmadik huszonéves vallotta magát jobboldalinak. Ezzel párhuzamosan évről évre emelkedett az önmagukat a jobbszélen azonosítók aránya is, 2008-ban már minden tizedik fiatal a szélsőjobboldalon jelölte meg a saját helyét. A bal–jobb szembenállás az elmúlt években az egész társadalomban rendkívüli mértékben felerősödött, a demokratikus politikai versengés gyűlölködésbe csapott át, ami jóvátehetetlenül kettészakította a társadalmat.

A baloldalt érintő évtizedes lejárató kampány „meghozta gyümölcsét”; nemcsak a baloldali politikusok, hanem a baloldali értékek is a karaktergyilkosság áldozatává váltak. A huszonévesek többsége lényegében azonosul a Fidesz ellenségképző retorikájával.

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik