Belföld

17-20 milliárd eurót kaphat Magyarország

Magyarország a 2008. évihez hasonló nagyságrendű hitelkeretet, nagyjából 17-20 milliárd eurót kaphat az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól.

Az IMF jelzése szerint készenléti hitelmegállapodás (SBA) megkötésére van esély, elővigyázatossági jelleggel – írja az Index.hu portál a kormány számára készült, a lap birtokába került dokumentum alapján.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, a hiteltárgyalások helyzetéről készült összefoglaló szerint “Az IMF hangsúlyozta, hogy addig nem fog hivatalos tárgyalásokba bocsátkozni, amíg Magyarország a nyitott kérdésekben nem jut egyezségre az EU-val […] az egyezségnek az IMF számára is megnyugtató feltételeket kell tartalmaznia […] néhány kulcsterületen előrelépést kell elérni: jegybanki függetlenség, pénzügyi intézmények, válságadók, költségvetés, adózás” – olvasható az Index szerint a Fellegi Tamás miniszter amerikai tárgyalásairól szóló részben.
“Magyarország helyzete az IMF–EU-hitelkérelem elbírálása és feltételrendszerének kialakítása miatt bonyolult” – ismerteti a jelentés a brüsszeli Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) álláspontját. Ezt a helyzetet az uniós biztosok kollégiumának “az országgal kapcsolatos ajánlásai és döntései” – köztük a túlzottdeficit-eljárás folytatása – “tovább komplikálják”.

A jelentés szerint “a Bizottság világossá tette, hogy az MNB függetlenségének szavatolását és az Uniós Alapszerződések előírásainak tiszteletben tartását előfeltételéül kell szabni a hitelprogramra vonatkozó tárgyalások megkezdésének” – ismerteti a portál.
A dokumentum az Index szerint kitér arra is, hogy milyen további lépések várhatók a magyar hitelkérelem ügyében. Eszerint az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin január 24-i ülésén “vitás napirendi pontként szerepel a magyar programfelülvizsgálat, illetve a hitelkérelem ügye”. Az NGM arra számít, hogy a testület következő, február 21-i ülésén születhet döntés a magyar kérdésről, és megjegyzi: Brüsszel “kilátásába helyezte a kohéziós források felfüggesztését a túlzott deficit eljárással kapcsolatos ajánlások nem teljesülése miatt”.
A dokumentumból szerint “a hivatalos tárgyalások csak az EU és az IMF koordinált álláspontjának kialakítását követően indulhatnak el”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik