Belföld

Új szakmérnöki képzés alapját tették le

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2012. 01. 18. 18:53

A Dunaújvárosi Főiskolán elkészült a beágyazott rendszerek fejlesztői laboratóriuma.

Az új létesítménnyel lehetővé válik az iparban is használható elektronikai tervezési készségek oktatása, ezért a beágyazott rendszerek szakirányú továbbképzésének elindítását tervezi a Dunaújvárosi Főiskola.

A mérnökök a laborban a rohamosan fejlődő elektronika tervezési gyakorlatát is elsajátíthatják majd. Napjainkban számos eszköz (pl.: mobiltelefon, mosógép) olyan összetett funkciók ellátására képes, melyek nagyban megkönnyítik mindennapjainkat. Ezeknek a korszerű termékeknek az intelligenciáját és rugalmas működését beépített hardverek és szoftverek biztosítják. A szakirányú továbbképzés a korszerű digitális tervezésre teszi a hangsúlyt, melyhez az új beágyazott rendszerek fejlesztői laboratórium adja a szükséges technikai feltételeket. A képzés során a hallgatók nem csak a tervezés részletkérdéseivel ismerkednének meg, hanem a magasabb szintű tervezői döntések meghozatalába is bevezetik őket.

Az új laboratórium és az azt befogadó épület TIOP projekt keretében készült el, a kutatáshoz és oktatáshoz szükséges eszközök többségének beszerzése is megtörtént. A létesítményben folyó tevékenység széles skálán mozoghat, azt leginkább az ipari igények és a fejlesztői munkába bevonható oktatók és hallgatók képességei fogják meghatározni – mondta Burány Nándor, a Számítógéprendszerek és Irányítástechnika Tanszék vezetője.

A főiskola továbbá együttműködést tervez ipari szereplőkkel, hogy a kutatási eredmények a gyakorlatban is hasznosulhassanak. Beágyazott rendszereket számos területen-, így az elektronikai termékek esetében, a jármű- és közlekedés iparban, az orvostechnikában és a gépiparban is lehet alkalmazni. Ezeken a területeken a felsőoktatási intézmény oktatói és hallgatói már eddig is számos fejlesztésben vettek részt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.