Belföld

Új szakmérnöki képzés alapját tették le

A Dunaújvárosi Főiskolán elkészült a beágyazott rendszerek fejlesztői laboratóriuma.

Az új létesítménnyel lehetővé válik az iparban is használható elektronikai tervezési készségek oktatása, ezért a beágyazott rendszerek szakirányú továbbképzésének elindítását tervezi a Dunaújvárosi Főiskola.

A mérnökök a laborban a rohamosan fejlődő elektronika tervezési gyakorlatát is elsajátíthatják majd. Napjainkban számos eszköz (pl.: mobiltelefon, mosógép) olyan összetett funkciók ellátására képes, melyek nagyban megkönnyítik mindennapjainkat. Ezeknek a korszerű termékeknek az intelligenciáját és rugalmas működését beépített hardverek és szoftverek biztosítják. A szakirányú továbbképzés a korszerű digitális tervezésre teszi a hangsúlyt, melyhez az új beágyazott rendszerek fejlesztői laboratórium adja a szükséges technikai feltételeket. A képzés során a hallgatók nem csak a tervezés részletkérdéseivel ismerkednének meg, hanem a magasabb szintű tervezői döntések meghozatalába is bevezetik őket.

Az új laboratórium és az azt befogadó épület TIOP projekt keretében készült el, a kutatáshoz és oktatáshoz szükséges eszközök többségének beszerzése is megtörtént. A létesítményben folyó tevékenység széles skálán mozoghat, azt leginkább az ipari igények és a fejlesztői munkába bevonható oktatók és hallgatók képességei fogják meghatározni – mondta Burány Nándor, a Számítógéprendszerek és Irányítástechnika Tanszék vezetője.

A főiskola továbbá együttműködést tervez ipari szereplőkkel, hogy a kutatási eredmények a gyakorlatban is hasznosulhassanak. Beágyazott rendszereket számos területen-, így az elektronikai termékek esetében, a jármű- és közlekedés iparban, az orvostechnikában és a gépiparban is lehet alkalmazni. Ezeken a területeken a felsőoktatási intézmény oktatói és hallgatói már eddig is számos fejlesztésben vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik