Belföld

Nézőpont: a Fidesz most is tarolna

2,5 millió magyar a Fidesz mellett: a csökkenés csak legenda?

A Fidesz–KDNP most vasárnap is a megszerezné a voksok 58 százalékát. A szavazói aktivitás csökkent, de az átpártolást megelőző elbizonytalanodásnak aligha mutatkoznak jelei – írja a Nézőpont Intézet. A Heti Válasznak készített közvélemény-kutatás szerint az 5 millió aktív választóból nagyjából 760 ezer eltűnt, nőtt a rejtőzködő szavazók aránya.

2010 áprilisa óta 146 ezer fővel csökkent a kormánypártokra, 465 ezerrel pedig a parlamenti ellenzékre szavazók tábora. Így a Fidesz 2010. áprilisi 2,7 milliós szavazótábora ma is mintegy 2,5 milliós. Az MSZP viszont több mint 400 ezer biztos szavazót veszített, amiből a Gyurcsány-párt mindössze 88 ezret tudott magával vinni. A Lehet Más a Politika mintegy 300 ezer, a Jobbik 800 ezer választóra számíthatna.

A szavazásra jogosultak körében természetszerűleg is alacsony szavazási kedvet és magas „rejtőzködést” bizonyítja az is, hogy a Fidesz–KDNP szimpatizánsának az összes megkérdezett 34 százaléka, az ellenzéki pártokénak pedig mindösszesen 25 százaléka vallja magát, további 41 százalék pedig „távolmaradásának és rejtőzködésének adott hangot”.

A magyarok 58 százaléka szerint az ország szempontjából inkább jó, 19 százaléka szerint inkább rossz a kormány és a Nemzetközi Valutaalap közötti tárgyalás, de az összes megkérdezett 62 százaléka szerint csupán tartalékról kellene megállapodnia a feleknek. A valódi hitelfelvétel egyedül a szocialista szimpatizánsok körében népszerűbb.

Az államadósság mértékét a magyarok 93 százaléka súlyos problémának látja. A kormány elkötelezettnek vallja magát mind az államadósság, mind az adócsökkentés mellett. Az új gazdasági pályára állítás mindkét komponense nagyjából ugyanolyan mértékben fontos a magyarok számára, hiszen 38 százalék az államadósság-csökkentést, 51 százalék pedig az adócsökkentést tartja elsődlegesen fontosnak.

A telefonos adatfelvétel 2012. január 9. és 15. között készült, ezer ember véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán. Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően +/- 3,2 százalék körüli – írta a Nézőpont Intézet, amelynek egyik cége, a Médianéző Kft. az Origo szerint nagyon jól jár azzal, hogy átalakítja médiaelemzési struktúráját a kormányzat. Az eddig különböző intézmények által külön kezelt feladatokat egységesítik. Az ígéretek dacára az Origo szerint a szolgáltatás sokkal többe fog kerülni, mint eddig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik