Belföld

MTA-elnök: Schmitt másként doktor

Pálinkás József válaszolt a hozzá eljuttatott petícióra.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a doktori (PhD) fokozattal rendelkező kutatóknak az államfő plágiumgyanús ügyében írt petíciójára azt válaszolta, hogy „a magyar egyetemeken tudományos (PhD) fokozatot szerző kutatók köre világosan elkülönül az 1994 előtt egyetemi doktori címet szerzők körétől”.

Mivel az államfőnek nincs tudományos (PhD) fokozata és nem tagja az MTA köztestületének, az Akadémia elnökének és testületeinek nincs jogköre vizsgálatot folytatni Schmitt Pál 1992-ben a Testnevelési Egyetemen megszerzett, tudományos fokozatnak nem minősülő, úgynevezett kisdoktori (dr. univ.) címével kapcsolatban – emlékeztetett Pálinkás József.

Az Akadémia elnöke arra törekszik, hogy a tudományos címeket és elismeréseket átlátható eljárásrendben és világos, a kiválóságot szem előtt tartó követelményrendszerben ítéljék oda a tudomány jeles művelőinek. A plágium a tudományban és a szellemi élet valamennyi területén súlyos visszaélés, ennek vádja pedig súlyos vád, amelyet körültekintően és meggyőzően szükséges bizonyítani vagy cáfolni – tudatta Pálinkás József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik