Belföld

Megkezdődött a Győri Egyházmegyei sikkasztás ügyében a tárgyalás

Az egykori számvevő megvett két balatonszepezdi üdülőt az egyházmegye pénzén, majd azt a Győri Egyházmegyének ajándékozta. A bíróság csaknem félmilliárdos csalással vádolja.

Megbántam és meggyóntam, amit tettem – jelentette ki kedden a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon a csaknem félmilliárdos csalással vádolt T. Gy., aki a Győri Egyházmegyei Hivatal számvevője volt. Hozzátette azonban: mindent az egyház érdekében és javára cselekedett.

Különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja az ügyészség a Győri Egyházmegyei Hivatal volt számvevőjét. Könyvelőjét, H. L.-nét szintén a bíróság elé állították.
Kedden a vádlottak meghallgatásával dr. Vajda Edit tanácsa kezdte meg a hosszúnak ígérkező tárgyalássorozatot.
A vádat dr. Horváth Orsolya ismertette. Az ügyésznő hangoztatta: „az egyházi jogi személy vállalkozási tevékenységet nem végez, nem is köteles a számviteli törvény azon rendelkezéseit betartani, amelyek az egyéb gazdálkodó szervezetekre nézve kötelezőek.” Vélhetően ezért aztán a Győri Egyházmegyei Hivatalnak sem belső ellenőrzési szabályzata, sem szervezeti működési szabályzata nem volt.

T. Gy. egykori számvevő, elsőrendű vádlott szerint ő még munkaköri leírással sem rendelkezett. Volt azonban egy felhatalmazása a megyéspüspöktől, mely alapján a hivatal gazdasági, pénzügyi és számviteli ügyeiben helyette eljárhatott, szerződéseket köthetett.
A vádirat több pontban sorolta fel T. Gy. jogellenesnek tartott cselekedeteit. Ezek közül talán a legérdekesebb, hogy egy ostyasütésre létrehozott betéti társaság – melynek a beltagja és ügyvezetője is a számvevő volt – megvett két balatonszepezdi üdülőt, gyakorlatilag az egyházmegye pénzén. Erről azonban a megyéspüspöknek nem volt tudomása.
T. Gy. ugyanakkor azt állította: közismert volt az egyházi körökben, hogy az üdülőt a papok ingyen használhatják, a plébániák által szervezett csoportok pedig igen nagy kedvezménnyel pihenhetnek ott. A betéti társaság még a számvevő feljelentését megelőzően ajándékba adta a felújított üdülőket a Győri Egyházmegyének, értékük a felújítással és a berendezéssel együtt elérte a 261 millió forintot.

A tárgyaláson az is kiderült, hogy a volt számvevő munkahelyi kölcsönöket és tiszteletdíjakat folyósított egyházi személyeknek, alkalmazottaknak. Jogosulatlanul fizetett ki több tízmillió forintot templomfelújításokra is. A vádlott magyarázata szerint erre azért volt szükség, mert a betervezett pénz nem volt elegendő a munkálatokra, tehát máshonnan kellett átcsoportosítani a szükséges összeget.

A félmilliárdos sikkasztási összeg jelentős része megtérült.
Dr. Glegyák Jenő, a számvevő ügyvédje szerint hosszú tárgyalásra lehet számítani. A bíróság az egyházi vezetőket is meghallgatja majd tanúként.

Ajánlott videó