Belföld

Madách előtt tisztelegnek Győrben

A magyar kultúra napján megemlékeznek Az ember tragédiája megjelenésének 150. évfordulójáról a győri Xántus János Múzeumban.

Pápai Miklós győri művész Madách-kollázsaiból kiállítás nyílik, majd előadás hangzik el a mű utóéletéről, arról a pályájáról, amelyet “bejárt” a megjelenéstől a világhírig – mondta Csécs Teréz, a Xántus Múzeum munkatársa az MTI-nek.
A színművet huszonegy évvel megjelenését követően mutatták be először, s 2008-ig 1151 alkalommal állították színpadra szinte a világ minden táján. Az ősbemutatót a Nemzeti Színházban tartották, Évát Jászai Mari alakította – emlékeztetett a szakember.

A világhír felé tett első nagy lépés az 1937-es németországi bemutató volt, amelyet Németh Antal rendezett Hamburgban. Ennek a produkciónak a rendezői példányát is őrzi a Xántus Múzeum Madách-gyűjteménye – jegyezte meg Csécs Teréz.
A kollekció idegen nyelvű kiadásokban is bővelkedik. A darabot mostanáig harmincöt nyelvre fordították le, egy-egy nyelven több kiadás is készült. Így például németül tizennégy fordításból harmincegy kiadás jelent meg, olaszul nyolc fordításból tizenegy kiadás látott napvilágot. Legutóbb horvát nyelven jelent meg a mű.
A Madách-gyűjteményt 1973-ban Szabó József evangélikus püspök ajándékozta a múzeumnak, a kollekciót azóta vásárlások és ajándékozások révén gyarapítják. Az anyagból tavaly novemberben nyílt megújított állandó kiállítás.

Ugyancsak Az ember tragédiáját állítják fókuszba a győri Nemzeti Színház művészei a csütörtöki felolvasóesten a Zichy-palotában, a magyar kultúra hete keretében. Szabó Sipos Barnabás és Maszlay István részleteket ad elő a Tragédiából, megjelenítve Ádámot és Lucifert.

A Győr Művészetéért és a Győr Közművelődéséért díjakat a magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen, pénteken adja át a kitüntetetteknek Borkai Zsolt polgármester a Richter Teremben.
Az esemény előtt nyílik meg Diák Mónika Viktória, Farkas Zsuzsa és Németh Hajnal Auróra képzőművészek tárlata az intézmény emeleti kiállítóterében.

Ajánlott videó