Belföld

Kormányakaratra épül cigány kultúrközpont Fehérváron?

A Fehérvár24 információi szerint a tervet nem szívesen támogatja a város.

Fidesz körökből kiszivárgott információk szerint az ipari műemlékként nyilvántartott bőrgyár épületegységének felújítására nincs fehérvári forrás, pedig több elképzelést is letett a szakma az asztalra.

Az Agóra Pólus Program keretén belül egy, a Millenáris Parkhoz hasonló központot terveztek nem is olyan régen, ahova a generál kiviteli tervek is elkészültek. De volt itt szó multifunkcionális központról is, ahol a kultúra mellé beférhet egy tudományos játszótér, űrközpont, sőt média centrum. De szó volt csodák palotájáról is.

Mindebből aztán semmi sem lett, mert csak a milliárdok hiányoztak a nagy tervek megvalósítására, bár tízmilliók elmentek a tervek elkészítésére. Mint azt informátorunk elmondta: most lesz pénz bőséggel, mert maga a kormány kezeskedik róla. De ennek a forrás megnyitásnak az ára az, hogy nem Fehérvár mondja meg, mi legyen a város szíve melletti ipari műemlékből. Úgy tudjuk, hogy a Balog Zoltán vezette államtitkárság gyakorolt nyomást a város vezetésére, hogy még ezen a héten fogadja el a város közgyűlése egy országos cigány kulturális központ megépítését.

Információink szerint ezt a tervet nem szívesen támogatják még a fideszes városatyák sem, de még a város vezetése sem. Nem a kulturális központ megépítésével van a bajuk a képviselőknek, hanem azzal, hogy hallgatnak az európai hírű Nemzeti Emlékhelyről. Mint azt megtudtuk, a városi képviselők többsége jobban örülne, ha Szent István városában az itt megkoronázott és eltemetett királyoknak jutna ilyen gyorsan forrás egy méltó emlékhellyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik