Belföld

Etiópiai merénylet – A három magyar túlélő úton van Addisz-Abebába

A két magyar áldozatot követelő etiópiai merénylet magyar túlélői, a szegedi egyetem geológus kutatói német segítséggel úton vannak az afrikai ország fővárosába, Addisz-Abebába.

A Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén tartózkodó Szijjártó Péter magyar újságíróknak elmondta: az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya. A két magyar holtteste már Addisz-Abebában van, azonosításuk – európai uniós országok helyi konzuljainak részvételével – megkezdődött – közölte a jelenleg rendelkezésre álló információkra hivatkozva a szóvivő, hozzátéve, hogy a nairobi magyar nagykövet hajnalban érkezik Etiópia fővárosába.
Elmondta, hogy az információk szerint összesen hat vagy hét szegedi geológus kutató utazott Etiópiába, közülük azonban egy vagy két ember már korábban hazatért.
A Terrorelhárítási Központ (TEK) felvette a kapcsolatot a német és az osztrák illetékesekkel, valamint az afrikai hatóságokkal, és háromfős csapatuk várhatóan még délután elindul az afrikai országba, hogy segítsék a helyi hatóságok munkáját és a magyarok hazatérését.
Szijjártó Péter tájékoztatása szerint szerdára virradó éjszaka kapták a hírt, hogy Etiópia Eritreához közeli részén egy turistacsoportot – köztük magyarokat – terrortámadás ért. Erről a TEK vezetője haladéktalanul értesítette Orbán Viktort, akit a fejleményekről egész éjjel tájékoztatott.
Megerősítette, hogy a támadásban összesen öten haltak meg: a két magyar mellett két német és egy osztrák. Négy embert – két németet és két etiópot – túszul ejtettek a merénylők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik