Belföld

„Tomit szíven lőtték, Gábor a szemem előtt vérzett el!”

A Szeged24 információi szerint csütörtökön hozzák haza azokat a magyarokat, akiket fegyveres támadás ért Etiópiában.

Fábián Tamás, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója szervezte azt a túrát Etiópiába, ami tragédiába torkollott. Etióp fegyveresek megtámadták csoportjukat: a túravezető Fábián Tamás és egy szegedi bőrgyógyász, Szabad Gábor a helyszínen meghaltak.

„Tomit szíven lőtték, Gábor a szemem előtt vérzett el” – számolt be ismerőseinek az egyik szemtanú, aki szerint többen csak úgy élték túl a támadást, hogy egy szakadékba ugrottak bele. A Szeged24 úgy tudja, hogy a Szegedi Biológiai Központ egyik munkatársának az esés következtében megsérült a gerince. A sérült férfi szállítása nehezíti a hazautazást.

Úgy tudjuk, hogy csütörtökön mindenkit hazahoznak Budapestre.

Fábián Tamás a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója népszerű volt kollégái és hallgatói körében. A világ minden tájára szervezett túrákat, ahová kollégái, barátai és hallgatói is szívesen mentek vele. Minden pénzét utazásokra és ásványokra költötte – számoltak be a Szeged24-nek kollégái. Fábián Tamás ásványgyűjteménye rendkívül értékes. „A lakásában – az ágyat kivéve – mindenütt ásványok vannak” – mondták el munkatársai, akik rendkívül elismerően nyilatkoztak a férfi szakmai felkészültségéről.

“Nagyon ellentmondásos információkat kapunk az etiópiai esetről, valamint a csoport jelenlegi állapotáról” – nyilatkozta a Szeged24-nek Pál-Molnár Elemér, az Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék vezető helyettese. A csoport tagjaival csak a Külügyminisztériumon keresztül tudnak kommunikálni.

A Szeged24 biztos forrásból úgy értesült, hogy a másik áldozat egy szegedi bőrgyógyász, aki a geológusokkal közösen vett részt a túrán. Szabad Gábor, a Szegedi Bőrgyógyászati Klinika 38 éves adjunktusa volt. Szabad Gábor nős volt, két gyermek apja, és édesapja a Szegedi Tudományegyetem professzora.

Bereket Simon etióp kormányszóvivő szerda reggel jelentette be, hogy halálos áldozatokat követelt egy turistacsoport elleni támadás Etiópiában.

Az Interpol etiópiai irodájának bejelentése szerint két magyar áldozata van a keddi terrortámadásnak – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán. Két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg a fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült. A csoportból kilencen nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar állampolgárt, elszállították a térségből – derül ki a szóvivő közleményéből.

Az MTI úgy tudja, hogy a tanszék két munkatársa és egy bonyhádi gimnáziumi tanár 2011 utolsó napjaiban vagy közvetlenül Újév után utazott el Afrikába, velük tartott egy, az egyetemen dolgozó orvos is. Az út célja a kirándulás volt, de a kutatók igyekeztek szakmai kapcsolatokat is kialakítani. Miután elfogyott a pénzük, a középiskolai tanár és az egyik egyetemi oktató hazaindult Magyarországra, őket váltotta a tanszék két munkatársa.

Közben gyászlobogót tűztek a szegedi városháza homlokzatára. “Szeged polgárai mély megrendüléssel értesültek arról a tragédiáról, amely két fiatal tudóst ért Etiópiában. Értelmetlen és megrázó haláluk a gyűlölködés és háborúskodás tragikus következménye, amely most két nagyreményű fiatal kutató életét és pályáját törte derékba” – írta Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtóreferense, aki tudatta: Botka László polgármester elrendelte, hogy gyászlobogót tűzzenek ki a városházára.
Az önkormányzat közleménye szerint Szeged osztozik az áldozatok családjának mély fájdalmában, és az elhunytak emlékét kegyelettel megőrzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik