Belföld

A magyar kultúra napja – Programok Szegeden és Hódmezővásárhelyen

Kiállításokkal, könyvbemutatókkal, színházi és irodalmi programokkal ünneplik Szegeden és Hódmezővásárhelyen a magyar kultúra napját, az évforduló alkalmából mindkét városban elismeréseket is átadnak.

A csongrádi megyeszékhelyen, a Somogyi-könyvtárban csütörtökön Anno 1912 címmel a száz esztendővel ezelőtti történéseket képekben bemutató tárlat nyílik.
A Reök-palotában péntektől láthatja a közönség az iskolateremtő grafikusművész, Vinkler László születésének centenáriumára rendezett emlékkiállítást. Ezen a napon tartják a 2009 óta nem használt Szegedi Erőmű területének hasznosítására, fiatal tervezők számára kiírt nemzetközi pályázat eredményhirdetését is. A díjátadóhoz kapcsolóan az EDF Galériában Szegedi Jövőképek címmel tárlaton mutatják be a legjobbnak ítélt terveket.
Az ünnep alkalmából a szegedi művelődési házakban több fotó és festménykiállítás nyílik, színházi és irodalmi esteket rendeznek, a városházán pedig péntek délután bemutatják Tóth Attila művészeti író Tóth Sándor szobrászművész érmeiről készült albumát.
Hagyományosan a magyar kultúra napjához kapcsolódóan adják át az önkormányzat kulturális elismeréseit: a Szeged Kultúrájáért Díjakat és a Kölcsey-érmeket, a díszünnepséget pénteken a Korzó Zeneházban rendezik.
Hódmezővásárhelyen a Németh László Városi Könyvtárban csütörtökön este mutatják be Imolya Imre Vásárhelyi jogászalmanachját, ugyanitt pénteken Samu Katalin szobrászművészre emlékeznek.
Az Alföldi Galériában Lechnertől BOLDI-ig címmel a kortárs magyar szobrászművészet meghatározó alakja, Szmrecsányi Boldizsár alkotásaiból nyílik kiállítás szombaton. A tárlat érdekessége, hogy a szobrászművész carrarai márványból, kőből és pirogránitból készült alkotásai mellett bemutatják felmenői, Lechner Ödön építőművész, Lechner Gyula festőművész, ifj. Lechner Ödön festőművész és Szmrecsányi (Pajtás) Ödön festőművész több művét is.
Vasárnap a városházán rendezik a Magyar kultúra képi megjelenítése című pályázat eredményhirdetését, s ekkor nyílik a legszebb alkotásokat bemutató tárlat is. Ezt követően a hódmezővásárhelyi közgyűlés ünnepi ülésén átadják az alföldi város önkormányzata által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik