Belföld

A jegybanktörvényről tárgyalt Fellegi

Fellegi Tamás németországi egyeztetésein az EKB elnökével a jegybanktörvény módosításáról, a Bundesbank elnökével és a szövetségi pénzügyminiszterrel pedig egyebek mellett a magyar gazdaság helyzetéről folytatott megbeszéléseket. A miniszter csütörtökön Ausztriában folytatja a tárgyalásokat.

Kapcsolódó cikkek

A kedden zárult, kétnapos egyeztetésen Fellegi Tamás, a Magyarország és az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter és Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke áttekintette a jegybanktörvénnyel kapcsolatos korábban már beépített EKB-javaslatokat, illetve a hatályba lépett jogszabállyal összefüggő további észrevételeket is.

A tárgyaláson részt vett Vítor Constancio, az EKB alelnöke, Peter Praet és Jörg Asmussen, az igazgatótanács két tagja, valamint Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke is.

A felek egyeztettek a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének legfontosabb mutatóiról, jövőbeni kilátásairól is. Fellegi Tamás megbeszélést folytatott továbbá Jens Weidmann-nal, a Német Szövetségi Bank (Bundesbank) elnökével, akivel közösen értékelték a magyarországi gazdasági környezetet. A miniszter találkozott Jürgen Fitschennel, a Deutsche Bank AG igazgatósági tagjával és Ulrich Sieberrel, a Commerzbank AG igazgatótanácsának Közép- és Kelet-Európáért felelős tagjával is.

Fellegi Tamás kedden délután találkozott Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszterrel, Nikolaus Meyer-Landruttal, a Szövetségi Kancellária Európa-politikáért felelős államtitkár-helyettesével és Michael Meister CDU frakcióvezető-helyettessel. A megbeszélésen kiemelt figyelmet szenteltek a magyarországi német nagyvállalatok helyzetének.

Fellegi Tamás a magyar hitelfelvételről szóló hivatalos tárgyalásokat előkészítő informális egyeztető körútját január 19-én Ausztriában folytatja: Ewald Nowotny osztrák jegybankelnökkel és Maria Fekter pénzügyminiszterrel Bécsben folytat megbeszéléseket, majd 20-án személyesen egyeztet Brüsszelben Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével. A miniszter múlt héten egyeztetett Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik