Belföld

LMP: A Fidesz-állam lenyúlja március 15-ét

A kormány szinte egy talpalatnyi helyet sem hagyott Budapest belvárosában az ellenzéki és civil demonstrációknak – írja az LMP.

Úgy tűnik, a Fidesznél nehezen viselik a civil és ellenzéki rendezvényeket, és az állami ünnepségekre hivatkozva egy teljes hétre közterület foglalási engedélyt kértek és kaptak Budapest kiemelt közterületeire – írja közleményében a Lehet Más A Politika.

Szinte Budapest egész belvárosára területfoglalási igényt jelentett be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a fővárosnál a március 15-i ünnepségek kapcsán, amit ma délután meg is szavaztak a főváros illetékes bizottságnak fideszes tagjai. A szokásos állami ünnepségek helyszínei (Nemzeti Múzeum környéke, Kossuth tér) mellett még 8 másik helyszínre is igényt jelentettek be, egyebek között a Ferenciek terére, Március 15-e térre, de lefoglalták az Erzsébet hidat és a Képviselői irodaház környékét, a Várba vezető utat, az I. kerületi Horváth kertet, valamint a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája környékét is – írja az ellenzéki párt.

A Fővárosi Önkormányzat is ünnepel természetesen, és még korábban, további helyszíneket foglalt le. Ezek egy része megegyezik a minisztérium kérelmében szereplő területekkel, de pluszban lefoglalták még az Andrássy utat, Deák teret, a Hősök terét, Clark Ádám teret, és a Blaha Lujza teret is. A Minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat által lefoglalt helyszíneken kívül így nem maradt hely a civil és ellenzéki rendezvények megszervezésére.

Engedélykérelmében a minisztérium jelezte azt is, hogy ezeket a területeket 2 évre előre szeretné lefoglalni: „A nemzeti rendezvények sajátossága azonban, hogy minden évben ugyanabban az időben kerülnek megrendezésre, ezért kérjük, hogy amennyiben lehetséges, a 2013. és 2014. évre is tekintsék őket irányadónak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik